Επέστρεψε στην πατρίδα... ο Νίκος Κρητικός... Αθάνατος!



Της Φωτεινής Γιαννοπούλου 

πρώην Δημάρχου Ζεφυρίου και Γραμματέως Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής 

Επέστρεψε στην πατρίδα...
Όλοι εμείς, οι συντοπίτες του από τον πρώην Δήμο Ζεφυρίου, σημερινή Δ.Ε. του Δήμου Φυλής,η οικογένειά του,όλοι οι πολίτες, θα τον συνοδεύσουμε στην τελευταία του κατοικία.
Πολλά χρόνια τον καρτερούσαμε στο Ζεφύρι... εδώ που μεγάλωσε και ανδρώθηκε, εδώ που που είναι το πατρικό του σπίτι, τα αδέλφια και οι συγγενείς του.
Πολλά χρόνια τον καρτερούσαν οι γονείς του... που έστειλαν το παιδί τους να υπηρετήσει την πατρίδα και δεν πέρασε ποτέ από τη σκέψη τους ότι τραγικά πολιτικά λάθη και μιά στρατιωτική Κυβέρνηση θα τους το στερούσαν. Ένα παιδί έστειλαν στο στρατό και αυτό περίμεναν όλη τους 
τη ζωή και με αυτό το παράπονο έφυγαν.
Δεν έμαθαν ποτέ ότι η Πατρίδα, τους το επιστρέφει ως ΗΡΩΑ. 
Η οικογένειά του πρωτοστάτησε για την ίδρυση της επιτροπής Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων της Κυπριακής τραγωδίας. Με δικές τους ενέργειες η Κυπριακή Πρεσβεία ανέλαβε τη δαπάνη ανέγερσης του Μνημείου στην οδό Φιλικής Εταιρείας στο Ζεφύρι, εκεί που θα ψαλλεί αύριο το τρισάγιό του. 
Αρκετά χρόνια ο Δήμος Ζεφυρίου, τον Ιούλιο,στην επέτειο της εισβολής, τιμούσε τα τρία παιδιά του -τρείς αγνοούμενους-. με λαμπρή τελετή Τιμής και Μνήμης. Τον Νικόλαο Κρητικό, τον Δημήτρη Θανόπουλο και τον Στέλιο Κλαπάκη. Αργότερα προστέθηκε ένας ακόμα νέος από τα Άνω Λιόσια. Όταν το Ζεφύρι ενσωματώθηκε στον Καλλικρατικό Δήμο Φυλής ,η τελετή σταμάτησε για πέντε χρόνια , όπως και η οποιδήποτε αναφορά στο θέμα. Ίσως γιατί αυτές οι εκδηλώσεις δεν χρειάζονται χρήματα για να υλοποιηθούν αλλά το ακριβότερο. ΨΥΧΗ.
Ευτυχώς από πέρυσι,με επανεκκίνηση του θέματος, προς τιμήν της η Δημοτική Αρχή πραγματοποίησε την εκδήλωση και την Τετάρτη, ο Δήμος Φυλής σε συνέχεια απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζεφυρίου, κηδεύει τον Νικόλαο Κρητικό. 
Το Ζεφύρι, σε πείσμα όσων του στέρησε ο Καλλικράτης,κρατά ακέραια την ψυχή και την αγωνιστικότητά του κρατά ακέραια την περηφάνεια του και υποδέχεται τον Ήρωά του!
Σε περιμένουμε Νίκο. Σε περιμένει η Ιστορία. ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου