Βαθιά θλίψη για την απώλεια της Ευριδίκης Πλατά-Μακρή στα Άνω Λιόσια

+ ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΠΛΑΤΑ-ΜΑΚΡΗ
Βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην πόλη των Άνω Λιοσίων η πρόωρη απώλεια της Ευριδίκης Πλατά-Μακρή. 
Η γνωστή καθηγήτρια και συνιδρύτρια των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Πλατά- Μακρή "έφυγε", πρόωρα, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, σε ηλικία 55 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του μαστού. 
Η θλιβερή είδηση του θανάτου της γνωστοποιήθηκε με μια σεμνή ανάρτηση στην ιστοσελίδα των Φροντιστηρίων, που τη χαρακτήρισε μαχήτρια, λόγω της στάσης της απέναντι στη νόσο.  
Ανέδειξε επίσης την αγάπη με την οποία την περιέβαλε η οικογένεια και οι συνεργάτες της και γνωστοποίησε ότι η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. 
Αλλά το πιο συγκλονιστικό ήταν ότι μετέφερε τον αποχαιρετισμό της που έγραψε η ίδια στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, περίπου ένα μήνα πριν φύγει από κοντά μας. 
"Ευχαριστώ τους πάντες για τις χαρές που μου έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια, τους μαθητές μου και ελπίζω να πορευτούν στη ζωή τους. Σε όσους στάθηκαν στην οικογένειά μου να συνεχίσουν να το κάνουν και όσο μπορούν να πολεμούν αυτή την ύπουλη ασθένεια να συνεχίσουν να το κάνουν. Σας ευχαριστώ όλους." 
Ευρυδίκη Πλατά, 3/9/217 
"Ήταν σπουδαία μητέρα, σύζυγος, καθηγήτρια, επιχειρηματίας, μα πάνω από όλα μαχήτρια. Ο θάνατος επέρχεται μόνο με τη λήθη και εμείς δε θα την ξεχάσουμε ποτέ. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράστασή σας" κατέληξε η ανακοίνωση η οποία κάλεσε όλους, όσοι τιμούν τη μνήμη της  να συνεισφέρουν στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού, καταθέτοντας, αντί στεφάνου, τα αντίστοιχα ποσά στις Γραμματείες των Φροντιστηρίων Πλατά-Μακρή αλλά και στον εξής τραπεζικό λογαριασμό:  
Δικαιούχοι ΠΛΑΤΑ ΕΥΡΥΔΙΚΗ-ΜΑΚΡΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
Τράπεζα Πειραιώς
GR8501720480005048062359014
"Σε όλες τις δωρεές θα υπάρξει διαφάνεια με δημοσιοποίηση των δράσεων και προσωπική ενημέρωση των δωρητών για το πως θα διατεθούν τα χρήματά τους. Βοηθήστε μας να δώσουμε ένα νόημα σε αυτό που έχει συμβεί και να βγει κάτι καλό από την τεράστια αυτή απώλεια. Ας κάνουμε όλοι αυτό που θα ήθελε η κυρία Βίκυ, ας στηρίξουμε όσες γυναίκες το έχουν ανάγκη. Ας δράσουμε για το καλύτερο. Σας ευχαριστούμε όλους" σημειώνεται στην ανακοίνωση, που δεν παραλείπει να αναφερθεί στον θανατηφόρο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.


Λίγα λόγια για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού:
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται σε περίπου 1 στις 5 γυναίκες με καρκίνο του μαστού (15-20%).
Η ανάπτυξη αυτού του είδους καρκίνου δεν εξαρτάται από τα οιστρογόνα ή την προγεστερόνη αλλά ούτε και από την παρουσία των υποδοχέων HER2 (προγνωστικοί παράγοντες). Ως εκ τούτου, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού δεν ανταποκρίνεται στην ορμονική θεραπεία ή θεραπείες που στοχεύουν τους υποδοχείς HER2, όπως άλλοι καρκίνοι.
Για τους γιατρούς και τους ερευνητές, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την εξεύρεση νέων φαρμάκων που μπορούν να θεραπεύσουν αυτό το είδος του καρκίνου του μαστού.
Δεδομένου ότι οι ορμόνες σε αυτόν τον τύπο δεν στηρίζουν την ανάπτυξη του, ο καρκίνος είναι απίθανο να ανταποκριθεί επαρκώς σε θεραπείες.
Επιπλέον, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού:

• Τείνει να είναι πιο επιθετικός από τους άλλους τύπους καρκίνου του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί πέρα από το μαστό και πιο πιθανό να υποτροπιάσει (επανεμφανιστεί) μετά από μια ακόμη και επιτυχημένη θεραπεία. Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι μεγαλύτερος κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη θεραπεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε περισσότερες από 1.600 γυναίκες στον Καναδά διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού είχαν υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου έξω από το μαστό (μετάσταση).

• Τείνει να έχει υψηλότερο βαθμό κακοήθειας από τους άλλους τύπους καρκίνου του μαστού. Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός κακοήθειας τόσο λιγότερο, τα καρκινικά κύτταρα μοιάζουν στην εμφάνισή και τον τρόπο ανάπτυξης με τα φυσιολογικά και υγιή κύτταρα του μαστού, με αποτέλεσμα τα καρκινικά αυτά κύτταρα να είναι πιο επιθετικά. Σε μια κλίμακα από 1 έως 3, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι συχνά βαθμού 3.

Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο αποχαιρετισμός του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, που δεν ξέχασε ότι η οικογένεια Πλατά-Μακρή είχε φιλοξενήσει τα γραφεία του Συλλόγου μετά το σεισμό του'99.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου