Με ημερίδα στο Ζεφύρι ξεκίνησε η εκστρατεία ενημέρωσης της Κοινωνικής Υπηρεσίας για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Φυλής




Ενημερωτική εκστρατεία για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Φυλής ξεκίνησε η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού επιδιώκοντας να ενημερώσει τους δημότες για τις παροχές που προσφέρονται, ποιοι τις δικαιούνται και πώς μπορούν να ωφεληθούν από αυτές όσοι πραγματικά τις χρειάζονται.

«Έχουμε καταφέρει να λειτουργούμε πολλές δομές στον Δήμο μας, οι οποίες θα βοηθήσουνε πολλούς δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Εντεταλμένος Σχεδιασμού και Εφαρμογής Κοινωνικών Πολιτικών, Γιώργος Αντωνόπουλος, σημαίνοντας την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας με την Ημερίδα Ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στο Ζεφύρι, την πρώτη μιας σειράς ημερίδων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες συνοικίες του Δήμου.

Ο Δήμος στερούνταν κοινωνικών δομών όταν ανέλαβε η Διοίκηση Χρήστου Παππού, επισήμανε ο Γιώργος Αντωνόπουλος, τονίζοντας ότι «τις Δομές τις “κυνηγήσαμε” και τις δημιουργήσαμε μαζί με τον Δήμαρχο. Αναλάβαμε και υλοποιούμε όλα τα προγράμματα που “έτρεξαν” ή ”τρέχουν” και σας υποσχόμαστε ότι θα πάρουμε και όποιο πρόγραμμα “βγει” από δω και πέρα», διαβεβαίωσε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος.

«Έχουμε καταφέρει να είμαστε δίπλα στον κόσμο. Θα παλέψουμε όμως γιατί θέλω ακόμα περισσότερα για τους δημότες μας», δεσμεύθηκε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς που απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση. «Κι εγώ και οι συνεργάτες μου βάζουμε τον πήχυ ψηλά», τόνισε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Χρήστο Παππού και τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Γιώργο Αντωνόπουλο που επέλεξαν το Ζεφύρι ως πρώτο «σταθμό» της ενημερωτικής εκστρατείας που στόχο έχει να ενημερωθούν όλοι οι δημότες για τις παροχές και ποιοι τις δικαιούνται. 

Ο Διευθυντής της Κοινωνικής Υπηρεσίας Γιάννης Τέγος, τόνισε ότι θα συνεχιστεί η ενημέρωση των δημοτών που ξεκίνησε με αυτή την ημερίδα, και διαβεβαίωσε ότι η Κοινωνική Υπηρεσία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τους δημότες που έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας στελέχη των Κοινωνικών Δομών παρουσίασαν αναλυτικά τις δομές, τον σκοπό τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, τις παροχές, τα κριτήρια για την ανάδειξη των δικαιούχων και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ενώ ανακοινώθηκε ότι έχει δρομολογηθεί να ξεκινήσει και η δομή του Κοινωνικού Συσσιτίου. 

Αναλυτικά, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν, υπό το συντονισμό της Κοινωνιολόγου Αλεξάνδρας Κιοβσένογλου, οι παρακάτω δομές:

ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Τις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών παρουσίασε η Κοινωνική Λειτουργός Κατερίνα Κατρισιώση 

Σκοπός των δομών αυτών είναι η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής ατόμων και των οικογενειών τους. 

Κοινωνικό Παντοπωλείο 

Μέχρι σήμερα στηρίζει σταθερά κάθε μήνα περισσότερες από 1.000 οικογένειες (περισσότερα από 2.000 άτομα), παρέχοντας είδη διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης. 

Δικαιούχοι είναι όλοι οι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Φυλής. Οι παροχές δίδονται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. 

Κοινωνικό Φαρμακείο 

Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους και άπορους δημότες ή μόνιμους κατοίκους που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια. Στελεχώνεται από κοινωνικό λειτουργό και φαρμακοποιό. 

Κοινωνικό Συσσίτιο 

Η δομή έχει δρομολογηθεί να ξεκινήσει με σκοπό να παρέχει σε καθημερινή βάση γεύματα, αυστηρά σε άτομα που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. 

Δικαιούχοι είναι άτομα ή οικογένειες που δεν έχουν τα μέσα να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους σίτιση. 

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Τα Κέντρα Κοινότητας παρουσίασε ο Κοινωνικός Λειτουργός Χρήστος Ρήγας.

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δημιουργούν για πρώτη φορά στην χώρα μας ένα μεγάλο, πανελλαδικό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.

Ο κάθε πολίτης ενημερώνεται για τα επιδόματα όπως: 
οικογενειακά 
προνοιακά 
αναπηρίας υπερηλίκων 
κοινωνικής αλληλεγγύης, 

καθώς και για όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας.

Στα Κέντρα Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι δημότες που αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα.

Το ευρωπαϊκό επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ δεν έχει πλέον ανοιχτή δική του πλατφόρμα για αιτήσεις, αλλά είναι συνδεδεμένο με εκείνη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Όλοι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ μόλις εγκρίνονται και εφόσον έχουν δηλώσει στην αίτησή τους ότι επιθυμούν να πάρουν το ΤΕΒΑ, γίνονται αυτόματα δικαιούχοι.

Τα Κέντρα Κοινότητας παρέχουν επίσης Ψυχολογική Υποστήριξη σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες, καθώς και σε άτομα κοινωνικά ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. 

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Τις Υπόλοιπες Δομές της Υπηρεσίας παρουσίασε ο Διευθυντής της Κοινωνικής Υπηρεσίας Γιάννης Τέγος.

Σε αυτές περιλαμβάνεται ο τομέας της Πρόνοιας και ειδικότερα οι παροχές της ασφαλιστικής κάλυψης ανασφάλιστων δημοτών και η παροχή των προνοιακών επιδομάτων. Τα προνοιακά επιδόματα παρέχονται μετά από αξιολόγηση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι παρουσίασε ο Κοινωνικός Λειτουργός Αβραάμ Αραμπατζίδης.

Το Βοήθεια στο Σπίτι λειτουργεί στον Δήμο Φυλής 14 χρόνια. Το πρόγραμμα στελεχώνεται από ειδικευμένο προσωπικό (κοινωνιολόγος, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό, οικογενειακοί βοηθοί) και τη συνολική εποπτεία του προγράμματος και των ωφελούμενων την έχουν οι κοινωνικοί επιστήμονες.

Απευθύνεται σε: 
Άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως σε βασικές τους ανάγκες λόγω προβλημάτων υγείας 

Άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα 

Μοναχικά άτομα τα οποία βιώνουν ανασφάλεια, εγκατάλειψη, απόρριψη από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον 

Σκοπός τους προγράμματος είναι η παραμονή των ατόμων αυτών στο φυσικό και οικογενειακό περιβάλλον (γειτονιά, σπίτι), η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και η αποφυγή κοινωνικού αποκλεισμού.

ΚΑΠΗ

Τον θεσμό των ΚΑΠΗ παρουσίασε η Υπεύθυνη του Α’ ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων, Ειρήνη Αληματήρη.

Στον Δήμο Φυλής λειτουργούν τρία ΚΑΠΗ, δύο στα Άνω Λιόσια και ένα στο Ζεφύρι, με περίπου 6.000 εγγεγραμμένα μέλη και με ενεργή καθημερινή παρουσία στους χώρους των ΚΑΠΗ άνω των 180 μελών. Στόχος είναι να συμβάλλουν με ειδικά προγράμματα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία των ηλικιωμένων και να καλλιεργήσουν το αίσθημα της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας.

Στα μέλη των ΚΑΠΗ παρέχονται: 

Ιατρικές υπηρεσίες (μέτρηση πίεσης, ζαχάρου, χοληστερίνης), φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση και αποκατάσταση και επαφή με αρμόδιους φορείς (Ερυθρός Σταυρός, ΙΚΑ, νοσοκομεία)

Προγράμματα άθλησης και δημιουργικής απασχόλησης (γυμναστική, χορός, χορωδία, κολύμβηση) 

Ψυχολογική υποστήριξη και επαφή με τα μέλη 

Οργάνωση εθελοντικών ομάδων εκδηλώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (εκδρομές, περίπατοι, συνεστιάσεις, επισκέψεις σε θέατρα) 

Επιμορφωτικές δράσεις και ομιλίες 

Βιβλιοθήκη για την άμεση ανάγνωση και δανεισμό βιβλίων 

Σε τακτά χρονικά διαστήματα τα μέλη των ΚΑΠΗ συμμετέχουν σε συναντήσεις με τους υπεύθυνους του Δήμου για να εκφράσουν προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία των ΚΑΠΗ. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Στην ημερίδα παρέστη ο προϊστάμενος του Δημοτικού Ωδείου και Μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Φυλής, Νίκος Καλομοίρης, ενώ την παρουσίαση έκανε η Αλεξάνδρα Κιοβσένογλου.

Το Δημοτικό Ωδείο είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από το κράτος, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να συμβάλει στην προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης στον Δήμο μας με υψηλά ποιοτικά κριτήρια και να κατοχυρώσει τίτλους σπουδών στους μαθητές του. 

Τα μαθήματά του παρακολουθούν περίπου 230 άτομα τον χρόνο. Οι σπουδές αρχίζουν από την προσχολική ηλικία με ειδικά προγράμματα μουσικοκινητικής αγωγής και ολοκληρώνονται με την απόκτηση πτυχίου-διπλώματος. 

Προσφέρει ολοκληρωμένες σπουδές σε ιδιαίτερα είδη μουσικής όπως κλασική, τζαζ, παραδοσιακή κ.λπ., ενώ λειτουργούν τμήματα για πιάνο, κιθάρα, βιολί, αρμόνιο, μπουζούκι, μαντολίνο, μπαγλαμά, φλάουτο, ούτι, καθώς και προγράμματα χορωδίας, βυζαντινής μουσικής, μουσικής τεχνολογίας και μουσικής προπαιδείας.

Παρέχει υποτροφίες σε αριστούχους σπουδαστές, ενώ οι πτυχιούχοι και διπλωματούχοι του Ωδείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, στην πρόσληψή τους στη δημόσια εκπαίδευση και μπορούν να εργαστούν σε Ωδεία και μουσικές σχολές και να ακολουθήσουν καλλιτεχνική σταδιοδρομία, είτε ως σολίστ είτε ως μέλη ορχηστρών.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών παρουσίασε η Ψυχολόγος Βίκυ Βεοπούλου.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στελεχώνεται από εξιδεικευμένο προσωπικό (κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο) και απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες: 

έχουν υποστεί κακοποίηση ή ενδοοικογειακή βία 

είναι θύματα βιασμού ή παράνομης εμπορίας και διακίνησης 

δέχονται σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας 

είναι μετανάστριες ή πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο 

είναι μόνες μητέρες 

είναι άνεργες 

Το Κέντρο παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες όπως συμβουλευτική και κοινωνική στήριξη, ψυχολογική στήριξη, ενδυνάμωση και εμψύχωση, πληροφόριση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης, παραπομπή ή συνοδεία των γυναικών σε άλλους κοινωνικούς φορείς, παραπομπή σε άλλα συμβουλευτικά κέντρα γυναικών για νομική στήριξη και ενημέρωση και πληροφόρηση για θέματα ισότητας.

Συνεργάζεται με την πανελλαδικής εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, με Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ενημερωτική Ημερίδα καθώς και ενημερωτικό φωτογραφικό υλικό με τις Δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας 



















 Οι Δομές όπως προβλήθηκαν μέσα από το Rower Point 













 Ακολουθούν τα  videos με τους σύντομους χαιρετισμούς του αναπληρωτή Δημάρχου Γιώργου Αντωνόπουλου και του Αντιδημάρχου Ζεφυρίου Γιάννη Μαυροειδάκου


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου