Ζεστή φιλοξενία και Αρβανίτικη παράδοση στη Χασιά για Πολωνούς μαθητές





Τη Δημοτική Ενότητα Φυλής και το Δημαρχείο “Νικόλαος Λιάκος” επισκέφθηκαν την Τρίτη 17 Απριλίου δέκα μαθητές από την Κρακοβία και συγκεκριμένα του Λυκείου του Jaworzno μαζί με τις δυο καθηγήτριες συνοδούς τους. Τους μαθητές φιλοξένησε με τη συνδρομή του Δήμου Φυλής και του Προέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκου Χατζητρακόσια το 3ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης του eTwinning "Teens on Tour". 

Ο Νίκος Χατζητρακόσιας στο σύντομο χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε παιδιά και καθηγητές, επαναβεβαίωσε τη στήριξη του Δήμου «σε όλες τις δημιουργικές προσπάθειες και τις δράσεις που αυξάνουν τα κίνητρα μάθησης και δίνουν εφόδια στη νέα γενιά». Ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Σπύρος Μπρέμπος αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της Φυλής, τα μνημεία και τα αξιοθέατα της περιοχής ενώ χάρισε στα παιδιά το βιβλίο και τα DVD που εκδόθηκαν πρόσφατα και αναφέρονται στην ιστορία του τόπου. 

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να γνωρίσουμε αυτή την όμορφη πόλη, την τοπική ιστορία σας και τους ανθρώπους. Θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό μου για τη βοήθεια και την υποστήριξή σας καθώς και για τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που αναπτύξαμε και ευχόμαστε να σας ξανασυναντήσουμε και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα» υπογράμμισε στο χαιρετισμό της η καθηγήτρια του Πολωνικού σχολείου κ. Πλαβέκα που έδωσε σχετική επιστολή στο Νίκο Χατζητρακόσια. 

«Έχουμε τη μεγάλη χαρά αλλά και την τιμή να υποδεχτούμε σήμερα τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις καθηγήτριες του Λυκείου του Jaworzno, με τους οποίους μας συνδέει ως 3ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων μια πολύ όμορφη συνεργασία. Μέσα από αυτές τις δράσεις ακριβώς και χάρη στις άοκνες προσπάθειες, τόσο των πρόθυμων μαθητών μας όσο και των άξιων καθηγητών μας (της κ. Πλαβέκα και της κ. Μισκιέβιτς εκ μέρους του σχολείου του Jaworzno, της κ. Γιαννοπούλου και του κ. Σταυρόπουλου από το 3ο Λύκειο Άνω Λιοσίων) αλλά και των δημοτικών αρχών, έγινε πράξη αυτή η ωραία πρωτοβουλία που έφερε κοντά δυο σχολεία που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Πολύτιμη υπήρξε η οικονομική στήριξη από τη μεριά του Δήμου μας - και εδώ οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον αντιδήμαρχο κ. Χατζητρακόσια για την ευγενή κατανόηση και τη βοήθειά του. Ταυτόχρονα, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιδήμαρχο κ. Μπρέμπο για την ευγενή φιλοξενία στο Δημαρχείο της Φυλής» υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων Γεώργιος Γεροντίδης. 

Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων μέσα από φωτογραφικό υλικό και διαφάνειες παρουσίασαν συνοπτικά στους μαθητές από την Κρακοβία το πρόγραμμα ξενάγησης και φιλοξενίας. Έτσι παρουσίασαν την ιστορία και τα αξιοθέατα της Φυλής, τον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών, το παγκοσμίου φήμης Μουσείο της Ακρόπολης και άλλα αξιοθέατα στο κέντρο της Αθήνας -που τα επισκέφθηκαν την Τετάρτη 18 Απριλίου- και έκλεισαν την φωτογραφική ξενάγηση με την αρχαία Επίδαυρο και το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, τα οποία επισκέφθηκαν την Πέμπτη 19 Απριλίου. 

Οι μαθητές από την Κρακοβία δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη, ευχαρίστησαν για την πρόσκληση, τη συνεργασία και τη φιλοξενία και μετέφεραν το χαιρετισμό του Δημάρχου του Γιαβόσνο (Jaworzno) και της Διευθύντριας του σχολείου τους. 

Η εκδήλωση υποδοχής στο Δημαρχείο Νικόλαος Λιάκος ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων και τραγούδια. Την αρχή έκανε ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Σπύρος Μπρέμπος που αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τους πάντες τραγούδησε και χόρεψε μαζί με τα κορίτσια του χορευτικού Φυλής ένα παραδοσιακό τραγούδι. Αμέσως οι μαθητές από την Κρακοβία ανταπέδωσαν με ένα δικό τους παραδοσιακό Πολωνικό τραγούδι. 

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα με λουκουμάδες και αναψυκτικά στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο. Αμέσως μετά οι μαθητές από την Κρακοβία επισκέφθηκαν τη Μονή Κλειστών όπως είχε προγραμματιστεί. Ενημερώθηκαν από τις μοναχές και τον εκπαιδευτικό του 3ου ΓΕΛ Βασίλη Σταυρόπουλο για την ιστορία του μοναστηριού και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ενώ είδαν και τη διαδικασία του ανάμματος του καντηλιού στη σπηλιά απέναντι από το μοναστήρι. 

Το 3ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού της διδακτικής και μαθησιακής καθημερινότητας με καινοτόμες δράσεις, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το e twinning, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Την περσινή σχολική χρονιά (2016-2017), μαθητές του σχολείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Teens on tour», με υπεύθυνους καθηγητές την κα Ι. Γιαννοπούλου και τον κο Β. Σταυρόπουλο. Το πρόγραμμα, βραβεύτηκε όχι μόνο από την ελληνική επιτροπή του υπουργείου παιδείας, αλλά και από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιτροπή και κέρδισε τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό “Move2learn – Learn2move”, αποκτώντας το δικαίωμα να επισκεφθούν, μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ένα από τα συνεργαζόμενα σχολεία του εξωτερικού. 

Ο Δήμος Φυλής επιβραβεύοντας την επιτυχία μαθητών και καθηγητών κάλυψε τα έξοδα διαμονής και διατροφής του ταξιδιού και έτσι ομάδα 19 μαθητών και 3 εκπαιδευτικών του σχολείου, επισκέφθηκε την Κρακοβία, τον περασμένο Δεκέμβριο. Στις 15 Απριλίου οι Πολωνοί μαθητές ανταπέδωσαν την επίσκεψη και ήρθαν στη χώρα μας με την αρωγή του Δήμου Φυλής και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα 

















































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου