Διεθνής διάκριση για τον τελειόφοιτο Νομικής Διονύση Αργυρόπουλο (του Γεωργίου)



Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι οι νέοι του τόπου διαπρέπουν παντού και το αποδεικνύουν καθημερινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τελειόφοιτος της Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διονύσης Αργυρόπουλος (του Γεωργίου).
Στην περσινή πετυχημένη παρουσία της ομάδας στην οποία μετείχε στον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης ΚΛΙΚ ΕΔΩ προστέθηκε η φετινή. Αυτή τη φορά πρόκειται για διεθνή διάκριση, αφού η ομάδα του είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνατότητές της σε διεθνή διαγωνισμό Εμπορικού Δικαίου, από τις 6 μέχρι τις 10 Μαρτίου στην Πολωνία.
Οι Διονύσης Αργυρόπουλος, Λίλυ Μαγγίνα και Χρήστος Καλυκάς, με τη βοήθεια της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Δ.Π.Θ. που κάλυψε, με την αρωγή και της Ένωσης Νέων Νομικών Κομοτηνής (ELSA Komotini), τα έξοδα συμμετοχής, κέρδισαν πολλά από την εμπειρία τους στην Πολωνία. Τους φοιτητές βοήθησε στην προετοιμασία τους, ως επιβλέπων, ο Θόδωρος Κατσάς, καθηγητής Νομικής ΔΠΘ. Διαβάστε πως καταγράφει το γεγονός η ιστοσελίδα xronos.gr/ 

Το επίπεδο του διαγωνισμού ήταν πολύ υψηλό, γι' αυτό και οι συμμετέχοντες στη νικήτρια ομάδα κέρδισαν από μία υποτροφία σε κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Βαρκελώνης. Εκ μέρους της ELSA Komotini ο Στέλιος Βούκουνας, μας εξηγεί τον διαγωνισμό: "Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών -για 16η χρονιά- κι έχει να κάνει με τη σύμβαση πάνω στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Γίνεται σε τέσσερις ηπείρους: Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική, και προωθεί τον σκοπό ύπαρξης της ELSA, δηλαδή να δίνει ευκαιρίες στα μέλη της να εξειδικεύονται πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο". Προσθέτει επίσης ότι "τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να χτίζουμε μία παράδοση (σ.σ. στη Νομική Κομοτηνής), δηλαδή τα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα κάθε χρόνο και προσπαθούμε να προωθούμε τον διαγωνισμό ώστε να υπάρχουν και συμμετέχοντες".

Τον ρόλο του προπονητή ανέλαβε ο Απόστολος Σκούτας, ο οποίος έζησε πέρσι την εμπειρία ως συμμετέχων κι αυτή τη φορά βοήθησε τους συμφοιτητές του στο εγχείρημα. "Είναι λίγο δύσκολο να ανταπεξέλθεις σε αυτόν το διαγωνισμό, γιατί είναι πολύ υψηλού επιπέδου", είπε και πρόσθεσε ότι "είναι πολύ σημαντικό ότι κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες πάνε και καλύτερα, γιατί ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός, για παράδειγμα υπάρχουν συμμετέχοντες που κάνουν δεύτερο μεταπτυχιακό πάνω στο αντικείμενο".
Από πλευράς συμμετεχόντων ο Διονύσης Αργυρόπουλος θα μας γνωρίσει το WTO (world trade organization) που είναι το "σύστημα κανόνων δικαίου που ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών" όπως μας λέει, πάνω στο οποίο διαγωνίστηκαν: "Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο μίας τέτοιας δίκης, σχετικά με εμπορικές διαφορές χωρών". Μας μιλάει και για τον τρόπο επιλογής τους: "Έγινε μία ολόκληρη διαδικασία από πέρσι τον Ιούνιο, δώσαμε συνεντεύξεις, μεταφράσαμε κείμενα, στείλαμε βιογραφικά, περάσαμε από δεύτερες συνεντεύξεις". 
Με τη σειρά της η συμμετέχουσα Λίλυ Μαγγίνα, καλεί και τους συμφοιτητές της να δοκιμαστούν σε αυτή την πρόκληση. "Θα το ξαναέκανα σίγουρα, γιατί ήταν μία μοναδική εμπειρία που πιστεύω ότι όλοι πρέπει να την δοκιμάσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, γιατί μαθαίνεις κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να σου προσφέρει η σχολή", δηλώνει.
Τέλος, ο Χρήστος Καλυκάς, θα σημειώσει τα παρακάτω: "Η προετοιμασία μας ξεκίνησε από το καλοκαίρι και ήταν μία ευκαιρία να μάθουμε κι ένα διαφορετικό δίκαιο το οποίο ξεκινήσαμε από την αρχή. Διαβάσαμε βιβλία και αποφάσεις, και μάθαμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και με τους προπονητές μας, αλλά ζήσαμε και μία εμπειρία εκτός Ελλάδας".
Δείτε την ομάδα του Πανεπιστημίου Θράκης σε μια αναμνηστική φωτογραφία:


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου