“Ο Κλεισθένης του Σκουρλέτη” δεν είναι ούτε Δημοκρατικός ούτε Προοδευτικός


Του Αλέξανδρου Ανδριώτη 

Παρακολουθώ στενά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εισάγοντας τον "Κλεισθένη" στη θέση του "Καλλικράτη". 
Αλλαγές που αλλοιώνουν και επ ουδενί δεν ευνοούν τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της χώρας, όπως είχε πράξει ο Αθηναίος πολιτικός του 6ου αιώνα π.χ. 

Τι συμβαίνει όμως με τον "Κλεισθένη" του Σκουρλέτη; Η δημοκρατική ασάφεια αποτελεί το βασικό εργαλείο διαστρέβλωσης του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών . Όσο για τις πομπώδεις και καθησυχαστικές εξηγήσεις ότι "η καθιέρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής, θα συμβάλλει στην υιοθέτηση μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων”, αναρωτιέμαι πως θα λύσει τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. 
Το πρόβλημα αγαπητέ κ. Σκουρλέτη δεν είναι το σύστημα των εκλογών (λες και τα εκλογικά συστήματα έφταιγαν για την κατάντια της χώρας). Το πρόβλημα έχει να κάνει με την αδυναμία εξεύρεσης λύσεων στα σημαντικά και καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Η πολυπλοκότητα των αυτοδιοικητικών σχηματισμών που θα προκύψουν μέσα από ένα τέτοιο σύστημα δεν διαθέτει τίποτα το προοδευτικό και δημοκρατικό. Αντιθέτως θα έλεγα ότι αποτελεί ένα απαρχαιωμένο και παλαιολιθικό μόρφωμα προς όφ ελος των ολίγων.

* Ο Αλέξανδρος Ανδριώτης είναι υποψήφιος με την "Ένωση Κεντρώων" του Βασίλη Λεβέντη 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου