Ύμνος στην παράδοση από το ΧΟΡΟΔΡΩΜΕΝΟ στο ΒΟΡΕΙΝΟ της Ζωφριάς












































Οι Απόκριες έχουν περάσει, αλλά τα έθιμά της είναι διαχρονικά. Αυτό το λαογραφικό θησαυρό παρουσίασε το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που παρουσίασε, το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιουνίου 2018, στο αμφιθέατρο της Ζωφριάς ΒΟΡΕΙΝΟ, ο σύλλογος ΧΟΡΟΔΡΩΜΕΝΟ.
Συνέπραξαν μια σειρά από σύλλογοι που παρουσίασαν τα αποκριάτικα έθιμα ή τους χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας τους: Εκτός από το ΧΟΡΟΔΡΩΜΕΝΟ (χοροί από τη Νάξο), στη σκηνή του αμφιθεάτρου ανέβηκαν ο Πολιτιστικός σύλλογος ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ (Χοροί από τη Δράμα), το Εργαστήρι Παραδοσιακών και Λαϊκών Χορών Δήμου Περιστερίου (χοροί από την Ήπειρο), οι σχολές χορού ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ (χοροί από την Κρήτη), το ΧΟΡΟΠΑΙΓΝΙΟ (Θρακιώτικα) και η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού (Ποντιακά).
Το αποτέλεσμα καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο της Ζωφριάς.
Τα συγχαρητήριά του για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ εξέφρασε στον Πρόεδρο του ΧΟΡΟΔΡΩΜΕΝΟΥ Παναγιώτη Παπανικολάου ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Φυλής είναι ο Δήμος του Πολιτισμού, καθώς μόνο μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο προγραμματίστηκαν πέντε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συγχαρητήριά του στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γιώργο Μαυροειδή, επειδή κατορθώνει να στηρίζει τις προσπάθειες των πολιτιστικών φορέων. « Κάποιοι στο Δημοτικό Συμβούλιο λένε ότι οι Σύλλογοι ψήνουν σουβλάκια. Εμείς λέμε ότι παράγουν Πολιτισμό και γι’ αυτό είμαστε στο πλευρό τους» τόνισε ο τελευταίος. Οι Χρήστος Παππούς και Γιώργος Μαυροειδής κατέβηκαν από τη σκηνή κρατώντας τις τιμητικές πλακέτες τις οποίες τους απένειμε, για την προσφορά τους στο σύλλογο, ο Παναγιώτης Παπανικολάου.
Από μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείψει και η κοινωνική πτυχή. Το ΧΟΡΟΔΡΩΜΕΝΟ φιλοξένησε περίπτερο του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, ένα φορέα που δραστηριοποιείται στα Άνω Λιόσια. Ο συνδημότης μας Γιάννης Καλτικόπουλος, που βοηθάει εθελοντικά, μοίρασε φυλλάδια και εξήγησε στον κόσμο με ποιο τρόπο στηρίζει ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ τα άτομα με νοητική υστέρηση και τις οικογένειές τους.
Το Φεστιβάλ έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών στους φορείς που πήραν μέρος σε αυτό και με δύο χορούς που χόρεψαν όλοι μαζί. Ο Παναγιώτης Παπανικολάου αφού παρουσίασε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΟΡΟΔΡΩΜΕΝΟΥ ευχαρίστησε το Δήμο, τον Αθλητικό Οργανισμό, τους χορηγούς και την Πρόεδρο του Συλλόγου της Ζωφριάς Ευαγγελία Κωβαίου για την πολύτιμη βοήθειά της. Τέλος, ανανέωσε το ραντεβού για το 2ο Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου, με άλλη θεματολογία.
Την εκδήλωση παρουσίασε υποδειγματικά η Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Δήμου Φυλής, Δημοσιογράφος Εύη Τριανταφύλλου.    

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου