Εξαιρετικά αφιερωμένη στα 20χρονα του Χοροθεάτρου ΑΜΥΝΑ η 2η σελίδα της ενημερωτικής έκδοσης του Δήμου Φυλής

20 Χρόνια φαντασμαγορικών Παραστάσεων και Πολιτισμού συμπληρώνει το Χοροθέατρο ΑΜΥΝΑ του Δήμου Φυλής 

Είκοσι χρόνια δεν είναι λίγα. Είναι μια ολόκληρη ζωή! Τόσα είναι και τα κεράκια που σβήνει το βραβευμένο από το Υπουργείο Παιδείας Χοροθεάτρο “ΑΜΥΝΑ” του Δήμου Φυλής καθώς φέτος συμπληρώνει, 20 δημιουργικά, πολιτιστικά χρόνια. 

Για τους ελάχιστους που δεν το γνωρίζουν, στο Χοροθέατρο «Άμυνα», παιδιά από 4 ετών διδάσκονται χορό, τραγούδι και θέατρο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καταξιωμένου χορογράφου του ελληνικού θεάτρου, Ορέστη Δημητρίου και της ηθοποιού Βίνας Ασίκη. 

Πρόκειται για μια ξεχωριστή- διαχρονική δομή Πολιτισμού του Δήμου Φυλής από την οποία έχουν περάσει εκατοντάδες παιδιά. Πολλά από αυτά σήμερα είναι επιστήμονες. Αλλά ποτέ δεν ξέχασαν ούτε θα ξεχάσουν... Εκείνες τις ατέλειωτες ώρες αλλά και τις υπέροχες πρόβες, που τα οδήγησαν στη λάμψη της σκηνής, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει πάντα και παντού τους κόπους τους. 

Γιατί, αν μη τι άλλο, άνθρωποι του Θεάτρου τόσο ο Ορέστης Δημητρίου όσο και η Βίνα Ασίκη, αυτό που μαθαίνουν στα παιδιά είναι να σέβονται το “σανίδι” που πατούν και το κοινό που βρίσκεται απέναντί τους. 

Με απόλυτη πειθαρχία κι ενθουσιασμό σε ότι κι αν κάνουν, τα παιδιά του Χοροθεάτρου ΑΜΥΝΑ από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο διδάσκονται την αρτιότητα στο κάθε τους βήμα. 

Τα παιδιά του Ορέστη και της Βίνας έχουν συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια σε δεκάδες παραστάσεις – αφιερώματα κι έχουν τιμήσει κορυφαίους ανθρώπους του καλλιτεχνικού στερεώματος όπως για παράδειγμα τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον “καλό μας άνθρωπο” Θανάση Βέγγο, πρόσφατα τον Σταμάτη Σπανουδάκη ενώ στα “προσεχές” έχουμε πολλά ακόμη να δούμε... 

Το σημαντικό είναι πως τα παιδιά, τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το χρόνο επισκέπτονται κορυφαίες θεατρικές Σκηνές, προκειμένου να παρακολουθήσουν σπουδαίες παραστάσεις. Όπως πρόσφατα, το διαχρονικό και άκρως πετυχημένο θεατρικό έργο του Αλέξανδρου Ρήγα “Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή”. 

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν πολλά! Όπως για παράδειγμα, πως τα πατατάκια δεν “χωράνε” στο θέατρο αλλά και τα μυστικά της Υποκριτικής Τέχνης, τα κότσια που χρειάζεται να έχει ο ηθοποιός που από την λαϊκή απογευματινή, μεταβαίνει στην βραδινή παράσταση με μικρή μόνο ανάπαυλα στα καμαρίνια... Και αυτό γιατί ο Ορέστης και η Βίνα δίνουν πάντα την ευκαιρία στα παιδιά τους εκτός από τα φώτα της σκηνής να επισκέπτονται την πίσω πλευρά και να βρίσκονται κοντά στους μύθους και μέσα στα καμαρίνια τους. Να τους γνωρίζουν από κοντά και να συνομιλούν μαζί τους. 

Εμπειρία αποκτούν εξάλλου και στα τηλεοπτικά πλατώ καθώς το Χοροθέατρο ΑΜΥΝΑ έχει προκαλέσει πολλάκις τις τηλεοπτικές κάμερες. Έτσι οι παραστάσεις των παιδιών στη κορυφαία και καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη πλέον γιορτή του Δήμου Φυλής για το άναμμα του Δέντρου έχει καλυφθεί τα τελευταία χρόνια από τηλεοπτικά κανάλια ενώ τα παιδιά έχουν βρεθεί σε τηλεοπτικά studios, σε περιοδικά πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και σε διαδικτυακές ιστοσελίδες που μιλούν γι’ αυτό το ξεχωριστό καλλιτεχνικό θαύμα που ονομάζεται “Παιδικό Χοροθέατρο ΑΜΥΝΑ”... 

Ανοιχτοί άλλωστε στις ευρύτερες συνεργασίες ο Ορέστης και η Βίνα, βρίσκουν πάντα τον τρόπο να δημιουργούν παραστάσεις με κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς εντός κι εκτός του Δήμου Φυλής. Πρόσφατο παράδειγμα η υπερπαραγωγή αφιερωμένη στο Ρεμπέτικο που ανέβασε “το Σπίτι του Ηθοποιού” στον ιερό χώρο του Ηρωδείου, με τη συμμετοχή του Ορέστη Δημητρίου αλλά και της μικρής ταλαντούχας μαθήτριας της ΑΜΥΝΑΣ Ματίνας Αποστολίδη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Πολύ πρόσφατη είναι και η σύμπραξή των παιδιών του Χοροθεάτρου επί σκηνής, στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις των Άνω Λιοσίων με το Σύλλογο Αρβανίτικου Πολιτισμού η ΓΡΙΖΑ, με τους Κρήτες και τους Επτανήσιους Φυλής καθώς και με τους Πόντιους του Ασπροπύργου όπου τα παιδιά μέσα από ένα μοναδικό υπερθέαμα χάρισαν στο κοινό τους μοναδικές στιγμές, μέσα από το “Θα ‘ρθεις σαν Αστραπή” του Σταμάτη Σπανουδάκη. 

Λίγες μέρες αργότερα με την εξωστρέφεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τους καλλιτέχνες τα παιδιά βρέθηκαν σε μία ακόμη σπουδαία εκδήλωση του γειτονικού Δήμου Ασπροπύργου και... σίγουρα, θα υπάρξουν πολλές ακόμη... 

Για το τέλος κρατήσαμε κάτι που δεν γνωρίζουν, παρά ελάχιστοι... Το μυστικό όμως που ξέρουν περισσότεροι από έναν, δεν είναι μυστικό. 

Στους πιο σημαντικούς κι εμβληματικούς Σταθμούς της ΑΜΥΝΑΣ, συγκαταλέγεται η συμμετοχή της σε παραστάσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Εκεί που τα παιδιά της ΑΜΥΝΑΣ βρίσκονται, προκειμένου να προκαλέσουν μέσα από το χορό, τη μουσική, το τραγούδι και το θέατρο, χαμόγελο και χαρά σε ανθρώπους που η ζωή δεν τους τα έφερε όλα δεξιά και το έχουν ανάγκη... 

Αυτές για τον Ορέστη Δημητρίου, τη Βίνα Ασίκη και τα παιδιά τους, είναι οι πιο σημαντικές και οι πιο όμορφες Παραστάσεις της ζωής τους...






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου