Πανευτυχής στη βάπτιση της κόρης του ο Σπύρος Μπρέμπος





















































Ο Σπύρος Μπρέμπος είναι ένας άνθρωπος που δεν του λείπουν τα γλέντια και οι χαρές. Για την ακρίβεια τα γλέντια και οι χαρές είναι η δουλειά του. Όμως τη μέρα που θα βάφτιζε τη δεύτερη κόρη του την περίμενε εδώ και πολύ καιρό. Κάθε φορά που κουραζόταν ή στενοχωριόταν και ήθελε να σκεφτεί θετικά μελετούσε τη βάφτιση. «Θα καεί το πελεκούδι» στη βάφτιση της μικρής» έλεγε στους φίλους.
 Και η πολυπόθητη μέρα έφτασε την 1η Ιουλίου 2018, ανήμερα των Αγίων Αναργύρων. Ήταν η πρώτη πραγματικά καλοκαιρινή μέρα, μετά από ένανν άστατο και βροχερό Ιούνιο. Ο «βλάμης» φόρεσε την κουστουμιά, πήρε αλα μπρατσέτα την Έλενα, πραγματικό φιγουρίνι βγαλμένο από χολυγουντιανή ταινία, αγκαλιά τη νεοφώτιστη κι απ’ το χέρι το Μητσομιχάλη και κίνησε για την εκκλησία. Η επιλογή του ήταν ο ιστορικός ναός Πέτρου και Παύλου Χασιάς, που προσφερόταν για το μυστήριο, λόγω γραφικότητας και εύκολης πρόσβασης.
Στην εκκλησία αντάμωσε τα μεγαλύτερα κι εξίσου αγαπημένα παιδιά του Νικόλα και Μαρί- Ντενίζ στολισμένα στην τρίχα κι έτοιμα να χαμογελάσουν, μετά από τους δύσκολους τελευταίους μήνες. Λίγο πιο πέρα οι γονείς και η διαχρονική πέτρα του σκανδάλου, ο αδελφός του Νότης, με μια κουστουμιά βγαλμένη από περιοδικά για τον άντρα και την κουκλάρα μοναχοκόρη του στο πλευρό του. Δίπλα οι καλεσμένοι, μετρημένοι εξ ανάγκης, γιατί αν γινόταν λαϊκό προσκλητήριο θα έχανε ο σκύλος τον αφέντη. Η διαδήλωση για το Μακεδονικό θα ήταν παιδικό πάρτι μπροστά στη λαοσύναξη του Σπύρου.
Το «έργο» ήταν καλά οργανωμένο από την Έλενα, με μπουφέ στον οποίο εκτός από το στολισμό και το δροσιστικό σπιτικό αναψυκτικό, δέσποζε η παραδοσιακή καταστόλιστη αρβανίτικη κουλούρα. Τα «μαρτυρικά» και οι μπομπονιέρες πραγματικά κομψοτεχνήματα.
Ο παπα Δημήτρης, χαμογελαστός, αλλά μετρημένος και τυπικός, όπως πάντα, υπέβαλε την κομψότατη κουμπάρα Ελευθερία Βράιλα Μακροδημήτρη σε προφορική εξέταση,  για να δει αν είχε διαβάσει το «Πιστεύω». Όταν διαπίστωσε ότι ήρθε διαβασμένη πέρασε σε δεύτερο ρόλο, καθώς την πρωτοκαθεδρία ανέλαβε, εξ ανάγκης και νόμου, ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας.
Ο Δεσπότης δεν θα μπορούσε να λείψει από το μυστήριο γιατί τον συνδέει φιλία και εκτίμηση με τον Πήλιο, παρόλο που ο τελευταίος και κάτι φίλοι του, του έχουν πρήξει πολλές φορές το συκώτι. Όμως λόγω της μεγαθυμίας και της ανεκτικότητας που τον διακρίνουν ως κληρικό και ως άνθρωπο τους αντιμετωπίζει, από χρόνια, σαν τους άτακτους μαθητές της τάξης κι έχει βρει την ησυχία του.
Ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στο μυστήριο προσδίδοντάς του μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, αλλά, επειδή ξέρει το ψώνιο του Σπύρου, του έδωσε ρόλο, αφήνοντάς τον να διαβάσει τον Απόστολο. Μην ξεχνάμε ότι το αηδόνι της Χασιάς, στην πολυκύμαντη πορεία του έχει περάσει κι από το ψαλτήρι και διατηρεί μια ιδιαίτερη ψυχολογική σύνδεση με την εκκλησιαστική μουσική. Άλλωστε οι ρίζες του δημοτικού τραγουδιού, το οποίο υπηρετεί, βρίσκονται στη βυζαντινή, δηλαδή στην εκκλησιαστική μουσική.
Αλλά αν σε μια βάπτιση τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η νεοφώτιστη θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Αναστασία- Ευαγγελία ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις. Κομψότατη μέσα στο φόρεμά της έκλαψε μόνο στα ζόρια, δηλαδή την στιγμή της κατάδυσης και το ξέχασε αμέσως μόλις απομακρύνθηκε από την κολυμπήθρα με το διπλό όνομα δίπλα στο επώνυμο Μπρέμπου.
Να μην ξεχάσουμε ότι τη φωτογραφική κάλυψη είχε ο Νίκος Κουρέας που, με την τρέλα που τον διακρίνει, οι φωτογράφοι και εικονολήπτες που έφερε μαζί του ήταν περισσότεροι από τους καλεσμένους.  
Τη δημοσιογραφική κάλυψη είχε η Εύη Τριανταφύλλου που συμφώνησε να μοιραστεί το φωτογραφικό υλικό με το ρεπόρτερ του zougla.gr Κώστα Μιλόβα, επιστήθιο φίλο του Σπύρου και του Νότη.  
Το ευτυχές γεγονός γιορτάστηκε δεόντως σε κοσμική ταβέρνα της Χασιάς. Αλλά επειδή το γλέντι αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο, λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του βλάμη, θα επανέλθουμε οσονούπω.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου