Κατάνυξη και πλήθος κόσμου στη λιτάνευση της εικόνας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Ζωφριά


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ευλάβεια και κατάνυξη, έγινε, παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού και εκατοντάδων πιστών, η λιτάνευση της εικόνας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος από τον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Ζωφριά.

Οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Αυγούστου με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Αιγύπτου κ. Θεόδωρος και κορυφώθηκαν με την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας. 

«Ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού αλλά είναι και Θεός. Το μεγάλο μήνυμα της Εκκλησίας μας είναι η τιμή της δόξης του ανθρωπίνου σώματος, διότι ο Χριστός ήταν πάντα η θεότητα ενωμένη μαζί με την ανθρώπινη φύση» υπογράμμισε στο κήρυγμα του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Αιγύπτου κ. Θεόδωρος και κάλεσε τους πιστούς να μείνουν κοντά στο Χριστό και στα μυστήρια της Εκκλησίας προκειμένου και να βιώσουν τη δική τους Μεταμόρφωση. «Πιστεύοντας ακράδαντα στο Μεταμορφωθέντα Κύριο μας, που είναι πάντοτε ο μόνος λυτρωτής μας, ο οποίος μπορεί να μας περάσει από την ατραπό, από το στενό σοκάκι της ζωής, στη πλατιά λεωφόρο της Αιωνιότητας και της Αθανασίας, ας κάνουμε τώρα τη δική μας μεταμόρφωση» παρότρυνε τους πιστούς καταλήγοντας το κήρυγμά του. 

Αμέσως μετά ξεκίνησε σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης η περιφορά της Ιερής Εικόνας του Κυρίου. Στην κορυφή της λατρευτικής πομπής ήταν η Δημοτική Αστυνομία και ακολούθησε με μεγαλοπρέπεια η Φιλαρμονική του Δήμου, ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Κόκλας με σύσσωμο τον κλήρο της πόλης προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως και Αιγύπτου κ. Θεόδωρου, αιρετοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και εκατοντάδες πιστοί. Κάτοικοι της περιοχής με κεριά και θυμιατά στα χέρια που περίμεναν να περάσει η εικόνα από το σπίτι τους είχαν ανάψει τα φώτα και είχαν στρώσει χαλιά στο δρόμο για να περάσει ο Κύριος. 

Κατά την επιστροφή της εικόνας στον Ιερό Ναό η νύχτα έγινε ημέρα από τα βεγγαλικά ενώ οι καμπάνες του Ναού ηχούσαν χαρμόσυνα. Ακολούθησε αρτοκλασία και στο τέλος του μυστηρίου ο εφημέριος του Ναού πατέρας Γεώργιος, που φρόντισε και φέτος όλα να γίνουν σωστά, παρέθεσε στους επισήμους το παραδοσιακό νηστίσιμο δείπνο. 

Στη λιτάνευση της εικόνας ανάμεσα στο πλήθος εντοπίσαμε και έναν άνθρωπο του οποίου η οικογένεια έχει ιδιαίτερη σχέση με την εικόνα αλλά και το πρώτο εκκλησάκι που χτίστηκε στη Ζωφριά. Πρόκειται για τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιάννη Παναγιωτόπουλο του οποίου ο παππούς της προγιαγιάς του βρήκε την εικόνα. Τον παρακαλέσαμε και έγραψε την ιστορία η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φιλοξενείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http:www.pronews.gr/opinion-makers/704108_stin-metamorfosi-toy-sotiros-zofrias .

Ο διήμερος εορτασμός ολοκληρώθηκε ανήμερα της γιορτής του Κυρίου, όπου το πρωί Δευτέρας 6 Αυγούστου εψάλλει Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα 








































































































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου