Σε πλήρη λειτουργία ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής

Η ιατρός-νευρολόγος Ιωάννα Βασιλάκου με τον Αναπλ. Δήμαρχο Γιώργο Αντωνόπουλο και τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας 

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια που δημιούργησε ο Δήμος Φυλής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία Alzheimer. 
Ο Σταθμός στεγάζεται σε ειδικό κτίριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας, στην οδό Αθηνών (πρώην ΚΕΔΗΦ). Εξειδικευμένος ιατρός-νευρολόγος, από την Εταιρία Alzheimer δέχεται τους ασθενείς κάθε Τρίτη και Πέμπτη, κατόπιν ραντεβού που προσδιορίζεται στο τηλ. 210-2487686.
Ο Σταθμός λειτουργεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας», ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, στο οποίο συμμετέχουν 72 Δήμοι. Απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια. 
Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης των προσερχομένων ατόμων γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία των εξεταζομένων και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται σε βάση δεδομένων. 
Η άνοια είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούνται από διαταραχές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Επηρεάζει τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες. Η συνηθέστερη μορφή άνοιας είναι η νόσος Alzheimer και αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα όλων των περιπτώσεων. Προκαλεί μια σταδιακή μείωση των γνωστικών ικανοτήτων που συχνά αρχίζει με την απώλεια της μνήμης. Άλλες μορφές άνοιας είναι η Αγγειακή άνοια, η Άνοια Πρόσθιου Εγκεφαλικού Λοβού, η Νόσος με Λιούη σώματα (Πάρκινσον) κλπ. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σταθμός Άνοιας του Δήμου Φυλής εγκαινιάστηκε, επίσημα, από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, το Δήμαρχο Χρήστο Παππού και τον Αναπλ. Δήμαρχο Γιώργο Αντωνόπουλο, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου