Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φυλής για τα προβλήματα στις Σχολικές μονάδες



ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Εδώ και τρεις μήνες, δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με τις οργανώσεις του γονεϊκού κινήματος απαιτούν από την κυβέρνηση της ΝΔ να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

Όλο αυτό το διάστημα κατέθεσαν στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβρη. 

Η κυβέρνηση ενώ είχε στη διάθεσή της όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να σχεδιάσει το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις, «έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια» τις προτάσεις των εκπαιδευτικών και των γονιών κι εξάντλησε όλη της την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και εκτρωματικών διατάξεων (πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις κάμερες στις τάξεις κ.α.).

Χωρίς ντροπή προχώρησε στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προτείνουν ακριβώς το αντίθετο. 

Αποτέλεσμα της εγκληματικής αυτής αδιαφορίας της κυβέρνησης για την υγιεινή και την ασφάλεια στα σχολεία, είναι το άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά να γίνεται χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. 

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη». Ενώ δεν πήρε κανένα μέτρο για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, με τη δημιουργία νέων σχολικών τάξεων, με την αξιοποίηση σχολικών μονάδων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, με την εξεύρεση κατάλληλων χώρων, ζητά να κρατούνται αποστάσεις μέσα σε αίθουσες-κλουβιά των 25 τ.μ., στις οποίες στοιβάζονται 25 μαθητές. 

Δεν έχει εξασφαλίσει μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Ρίχνει την ευθύνη αποκλειστικά σε μικρούς μαθητές απαιτώντας να μην έρχονται σε επαφή με τους συμμαθητές τους, ενώ πολλούς εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας, τους αφήνει εκτεθειμένους. 

Η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, θεωρεί κόστος τις δαπάνες για τη μόρφωση και την υγεία του λαού. 

Τα μεγάλα πακέτα των δις ευρώ κατευθύνονται για μια ακόμα φορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αντίθετα, η εγκληματική πολιτική της δε δίνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη στήριξη των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Τα κονδύλια για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, σχολικές υποδομές και ασφαλή λειτουργία των σχολείων αποτελούν μη επιλέξιμες δαπάνες.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται απόλυτα και με τραγικό τρόπο και στο Δήμο Φυλής. 
Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των Δημοτικών Αρχών κυρίως του σημερινού δημάρχου κ.Παππού (10 χρόνια στη διοίκηση του Δήμου), αλλά και του κ.Μπουραΐμη (4 χρόνια στη διοίκηση), που με την πολιτική τους για τα ζητήματα της παιδείας οδήγησαν το πρόβλημα έλλειψης σχολικών αιθουσών σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση ήδη πριν την εμφάνιση της πανδημίας, πόσο μάλλον σήμερα, μια βδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων και με αυξημένα τα κρούματα του κορωνοϊού σε επίπεδο Αττικής αλλά και εμφάνισης κρουσμάτων ακόμα και σε σχολικές δομές πριν καν αυτές υποδεχτούν τους μαθητές τους.
Πώς να τηρηθούν αποστάσεις σε λύκεια, γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία του Δήμου Φυλής, όταν αυτά έχουν τεράστιο αριθμό μαθητικού δυναμικού; Πώς να λειτουργήσουν με ασφάλεια σχολικές μονάδες με εκπαιδευτικούς και μαθητές σε προκάτ αίθουσες δημοτικών-νηπιαγωγείων, όταν ένας εκπαιδευτικός και 25 μαθητές θα στοιβάζονται σε εντελώς ακατάλληλους και επικίνδυνους για την υγεία τους χώρους;

Με ευθύνες των παραπάνω Δημοτικών Αρχών δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, με μοναδικές εξαιρέσεις σε κάθε βαθμίδα το 10ο ΔΣ Άνω Λιοσίων (που κι αυτό είναι ολόκληρο δομημένο με αίθουσες προκάτ βαρέως τύπου), το 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων και το 2ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων. 
Το 3ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων στεγάζεται ακόμα σε ενοικιαζόμενο και ακατάλληλο κτίριο με βάση τα σύγχρονα εκπαιδευτικά δεδομένα.
Αποτέλεσμα της ανυπαρξίας του απαραίτητου αριθμού σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο Δήμο Φυλής είναι να λειτουργούν οι υπάρχουσες δομές ως σχολεία-τέρατα με υπεράριθμους μαθητές, με καταργημένες τις αίθουσες σχολικών εκδηλώσεων και μετατροπή τους σε τάξεις, με προαύλιους χώρους δυσανάλογα μικρούς σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών τους, με προκάτ αίθουσες σκορπισμένες στους χώρους πρασίνου και στα προαύλια.
Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή στο Δήμο Φυλής μια βδομάδα πριν την έναρξη των νηπιαγωγείων βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. 
Η Δημοτική Αρχή του κ.Παππού απαξιώνοντας τελείως τη λειτουργία του δημόσιου νηπιαγωγείου όλα αυτά τα χρόνια, φρόντιζε να βρίσκει χώρους και να στεγάζει δημοτικούς σταθμούς (αρκετούς από αυτούς και σε προκάτ κατασκευές) προκειμένου να παίρνει τα προνήπια και τα τροφεία των γονιών τους. 
Ακόμα και μετά την απόφαση για ένταξη των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία, ούτε ένα χώρο δεν υπέδειξε για ανέγερση νέου νηπιαγωγείου.
 Έτσι σήμερα στήνει προκάτ αίθουσες νηπιαγωγείων για να ξεκινήσουν τα μικρά προνήπια-νήπια τη σχολική ζωή τους μέσα στη μιζέρια για να μαθαίνουν σιγά-σιγά να συμβιβάζονται με αυτήν. Καθώς όλοι γνωρίζουν, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, ότι η εικόνα των προκάτ στα σχολεία μας μόνο προσωρινή δεν είναι.
Κι ενώ τα σχολεία άνοιξαν για τους εκπαιδευτικούς, η καθαριότητα τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) επέλεξε να μην προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, αλλά προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως τον Ιούνιο του 2021 και σε αριθμό πολύ κατώτερο από αυτό που απαιτείται ώστε να υπηρετηθούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Την κρατική αδιαφορία για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών διαδέχεται η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής που έχοντας ως επιχείρημα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αυτά τα χρήματα έστειλε για καθαρίστριες, δεν αποφάσισε να δώσει ούτε ένα € από τα ταμεία του για την καθαριότητα των σχολείων. Έτσι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τον ίδιο αριθμό καθαριστριών όπως και πέρυσι το Σεπτέμβρη, παρά τις αυξημένες ανάγκες για ενίσχυση του προσωπικού λόγω πανδημίας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας, χωρίς πλήρες ωράριο, χωρίς αξιοπρεπή μισθό.
Δεν παζαρεύουμε την υγεία και τη ζωή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών με όρους κόστους-οφέλους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
• Επισκευή σχολείων κι εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
  •  Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη
  •   Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, με στόχο περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές 
  •  Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου
  • Αναβάθμιση του παράρτηματος ΠΕΔΥ Άνω Λιοσίων σε Κέντρο Υγείας, με ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και λειτουργία του σε 24ωρη βάση
  •  Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων 
  •  Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού 
  •  Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου. 
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (μέσα ατομική προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.) 6 Σεπτέμβρη 2020

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου