Συνελήφθησαν σε Μέγαρα – Ζεφύρι – Άνω Λιόσια - Όλη δράση της σπείρας που έκανε «χρυσές μπίζνες» με κλεμμένους καταλύτες ΙΧ –


 

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ellada/it

Κάτια Νιάκαρη

Το iEidiseis παρουσιάζει όλη τη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης που είχε ρημάξει αυτοκίνητα από τα οποία έκλεβε τους καταλύτες.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους σε πολλές περιοχής της Αττικής, μεταξύ των οποίων Κινέτα, Mέγαρα, Νέα Πέραμος, Ασπρόπυργος, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια και Βούλα. Αν και στη δικογραφία αναγράφεται η δράση τους από τον περασμένο Απρίλιο εκτιμάται ότι ξεκίνησε πιο πριν.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ακολουθούσαν τις τάσεις στην αγορά και για αυτό τον λόγο έδειχναν προτίμηση σε μάρκες αυτοκινήτων που έχουν αυξημένες τιμές καταλυτών, όπως σε Toyota Lexus, Opel Astra, Mercedes, Smart, Seat, BMW.

Οι συλλήψεις των βασικών μελών έγιναν σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 27/5/2021 τις πρωινές ώρες, σε Μέγαρα, Ζεφύρι και Άνω Λιόσια, εκεί όπου συνελήφθησαν ο φερόμενος αρχηγός με τον πατέρα του ενώ στα πλαίσια του αυτοφώρου συνελήφθη το βασικό μέλος της οργάνωσης μαζί με ένα ακόμα άτομο, τη στιγμή που έκλεβαν καταλύτη από αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Μ. Ασίας και Θηβών. Ένας συνεργός τους ωστόσο κατάφερε να διαφύγει

Αυτόπτες μάρτυρες σε ειδικό χώρο, αναγνώρισαν τους συλληφθέντες.

Οι ρόλοι


Αρχηγός της οργάνωσης φέρεται να ήταν Γ.Β. Αποτελούσε μάλιστα σημαντικό «στέλεχος» μιας μεγαλύτερης οργάνωσης Ρομά που συγκροτείται από υπο-ομάδες με ειδικότητα στις κλοπές καταλυτών ΙΧ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, όχι απλά έδινε της κατευθύνσεις στα υπόλοιπα μέλη, αλλά τους… τροφοδοτούσε και με χρήματα, ενώ σημαντική βοήθεια του παρείχε ο πατέρας του.

Παράλληλα, ήταν αυτός που αγόραζε τους κλεμμένους καταλύτες από την οργάνωση της οποίας ήταν μέλος ο Χ.Α.

Στη συνέχεια, τους πωλούσε στον Β.Κ. από το Καζακστάν, ο οποίος είχε εταιρεία ανακύκλωσης καταλυτών στην οδό 25ης Μαρτίου στον Άγιο Δημήτριο. Σε διάστημα μάλιστα μόλις δυο εβδομάδων από 7/5/2021 έως 21/5/2021 έχει πραγματοποιήσει τέσσερις πωλήσεις, η αξία των οποίων ξεπερνάει τις 56.000 ευρώ.

Βασικό μέλος ήταν ο Χ.Α., ο οποίος σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας ήταν παρών σε κάθε πράξη της οργάνωσης και επιπλέον ήταν εκείνος που έβρισκε το κατάλληλο προς ενοικίαση όχημα.

Στο σύνολό τους, έχουν απασχολήσει τις αρχές για κλοπές καταλυτών, κλοπές από σπίτια, ληστείες.

Μεθοδολογία

Τα μέλη της οργάνωσης κινούνταν σε ομάδες των 3-4 ατόμων με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά.

Όταν ο στόχος τους ήταν σε κατοικημένες περιοχές δρούσαν μεταμεσονύκτιες ώρες καθώς και τις πρώτες πρωινές, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί, ενώ σε σημεία που ήταν απομονωμένα και τουριστικά δρούσαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, για να μην τραβούν την προσοχή είχαν συγκεκριμένα εργαλεία (γρύλο, τροχό ή σέγα κοπής), με τα οποία δρούσαν γρήγορα αλλά και αθόρυβα.

Για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο, φρόντιζαν να έχουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα τύπου «καθημερινής χρήσης», με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να είναι ευρύχωρα και πετρελαιοκίνητα.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 26 περιπτώσεις κλοπής, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στη δικογραφία.

Οχήματα διαφυγής

Από την έρευνα της αστυνομίας ταυτοποιήθηκαν συνολικά οκτώ αυτοκίνητα που τα χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς και διαφυγής, τα οποία είχαν νοικιάσει από μια μέρα έως και εννιά μέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας πρόκειται για αυτοκίνητα μάρκας Citroen C3, Fiat Panda, VW Polo , Peugeot 208, Skoda Octavia, Renault Clio, Opel Corsa, τα οποία τις περισσότερες φορές ενοικιαστήκαν από το ίδιο άτομο.

Οι συνομιλίες

Τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου στις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν την διάλεκτο των Ρομά. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μιλούσαν και ελληνικά.

Σε δηλώσεις του, ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων ο οποίος φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και μάλιστα του αποδόθηκαν και αρκετές κατηγορίες, Ιωάννης Γλύκας, μιλώντας στο iEidiseis, είπε:

«Την πολύ καλή δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας ακολούθησε μια εξαιρετική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Παρότι η εμπλοκή του εντολέα μου ήταν σοβαρή και σχεδόν καθολική, συνεκτιμήθηκαν η ειλικρίνεια του, η προηγούμενη έντιμη ζωή του και ο περιφερειακός ρόλος του στις αποδιδόμενες πράξεις. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους τους οποίους θα τηρήσει στο έπακρο.»

Πρόκειται για τους όρους της χρηματικής εγγύησης των 3.000 ευρώ καθώς και την εμφάνισή του στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τρεις φορές τον μήνα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου