ΖΩΦΡΙΑ:Μαζική προσέλευση στη διάλεξη του Συλλόγου για την οστεοπόρωση

O κόσμος ενδιαφέρεται για την πρόληψη και παρακολούθησε με ενδιαφέρον τη διάλεξη του γιατρού Δημήτρη Εργελετζή, στον οποίο, μετά το τέλος της διάλεξης η Πρόεδρος του Συλλόγου της Ζωφριάς Ευαγγελία Κωβαίου, πρόσφερε λουλούδια και το ιστορικό λεύκωμα των Άνω Λιοσίων
ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Τον κοινωνικό ρόλο του ρόλο υπερασπίστηκε, για μια ακόμα φορά, ο δραστήριος σύλλογος της Ζωφριάς, πραγματοποιώντας, το απόγευμα της Τετάρτης, 7 Δεκεμβρίου, ενημερωτική διάλεξη με θέμα: «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Διάγνωση - Αντιμετώπιση». Ομιλητής ήταν ο Φυσίατρος-Ειδικός Ιατρός Αποκατάστασης , Δημήτριος Εργελετζής MD, ο οποίος απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό που αποτελούνταν από άντρες και γυναίκες, αναφέρθηκε στους ενδεδειγμένους τρόπους πρόληψης και διάγνωσης, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για διατροφή και ιατρικές εξετάσεις και απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων, που διατυπώθηκαν μετά το τέλος της ομιλίας του. Κλείνοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του συλλόγου Ευαγγελία Κωβαίου πρόσφερε στο γιατρό μια ανθοδέσμη καθώς και το ιστορικό Λεύκωμα των Άνω Λιοσίων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τη Ζωή Αγγελοπούλου, μέλος του συλλόγου και νοσηλεύτρια στο επάγγελμα, η οποία έχει την ευθύνη για την  θεματολογία των διαλέξεων και τις προσκλήσεις προς τους γιατρούς. Δεν παρέλειψε ακόμα να ευχαριστήσει θερμά και την ιστοσελίδα ΦΥΛΑΡΧΟΣ, που, όπως είπε, προβάλει ανελλιπώς τις δραστηριότητες του συλλόγου. Σε ότι αφορά την πάθηση της οστεοπόρωσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι:
«Η οστεοπόρωση ξεκινά από την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Τη φράση αυτή χρησιμοποιούν συχνά οι ειδικοί, για να δείξουν πόσο σημαντική είναι η υιοθέτηση υγιεινού μοντέλου ζωής στην πρόληψη της πάθησης. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών και η αποφυγή της καθιστικής ζωής από νεαρή ηλικία αποτελούν βασικούς παράγοντες για την αποφυγή των δυσάρεστων επιπτώσεων μετά τα 50 ή τα 60...
-Η οστεοπόρωση είναι σοβαρό μεταβολικό νόσημα, που εμφανίζεται κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται πιο ευάλωτες λόγω ορμονικών παραγόντων. Η νόσος, για γονιδιακούς λόγους, προτιμά τις λευκές γυναίκες. Μια γυναίκα λευκής φυλής 50 ετών με πολλούς παράγοντες κινδύνου έχει 50% πιθανότητα να υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα στη διάρκεια της ζωής της.
-Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως η ανάγκη προληπτικών εξετάσεων αφορά και στους άνδρες, καθώς ένα στα πέντε κρούσματα οστεοπόρωσης αφορά το «ισχυρό» φύλο. Ένας στους τέσσερις άνδρες ηλικίας άνω των 58 ετών υφίσταται κάποιο κάταγμα, αλλά μόνον ένας στους 14 έχει κάνει μέτρηση οστικής μάζας. Η άγνοια αποτελεί έναν βασικό «σύμμαχο» της οστεοπόρωσης.
-Η πάθηση αποκαλύπτεται και αντιμετωπίζεται μόνον έπειτα από εξετάσεις. Όταν εκδηλώνει συμπτώματα, είναι πλέον αργά, καθώς το πρώτο «σύμπτωμα» είναι το κάταγμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μας δώσει κάποια πρώιμα σημάδια. Τέτοια είναι οι πόνοι στις αρθρώσεις, μυϊκοί και πόνοι στην πλάτη, απώλεια ύψους και παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.
-Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας σιωπηλής επιδημίας, που στη χώρα μας έχει «εγκατασταθεί» στα κόκαλα 855.500 γυναικών και απειλεί άλλο ένα εκατομμύριο Ελληνίδων οι ειδικοί συνιστούν, σωστή διατροφή και έναν μικρό περίπατο 10-15 λεπτών με ηλιοφάνεια και άσκηση. Επειδή η οστική πυκνότητα χτίζεται ως την ηλικία των 27 ετών, η πρόληψη της οστεοπόρωσης πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία με τη σωστή διατροφή και την άσκηση.
-Οι ειδικοί συνιστούν επίσης, διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Το ασβέστιο, που βρίσκεται στο γάλα, στο τυρί και σε όλα τα γαλακτοκομικά, και η βιταμίνη D, είναι αυτά που βοηθούν στη διατήρηση του ισοζυγίου του ασβεστίου. Επισημαίνουν επίσης πως είναι απαράδεκτο το ποσοστό της υποβιταμίνωσης σε βιταμίνη D στην Ελλάδα, όπου η ηλιοφάνεια είναι άπλετη, να ανέρχεται στο 64% . Γι αυτό, ένας περίπατος 10 -15 λεπτά σε ηλιοφάνεια, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην πρόσληψη του ασβεστίου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου