«Σινιάρουν» τα σκουπίδια στον Ελαιώνα, Σγουρός-Καμίνης

Ξεκαρδισμένοι στα γέλια, μετά την υπογραφή της προγραμματικής Σύμβασης,
 Σγουρός και Καμίνης
Προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα, υπογράφτηκε τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη. 
Ο συγκεκριμένος κεντρικός σταθμός ο οποίος προβλεπόταν από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, που είναι νόμος του κράτους από το 2003, αναμένεται, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι συμβαλλόμενοι, να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο στους εξυπηρετούμενους Δήμους, όσο και στους κατοίκους των περιοχών και να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων.
Σε δηλώσεις του που έγιναν κατά τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης στο Δημαρχείο της Αθήνας, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός τόνισε μεταξύ άλλων «Οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, η Αιρετή Περιφέρεια και ο Δήμος, μπορούν, παρά τη ζοφερή πραγματικότητα που μας περιτριγυρίζει, να διαμορφώσουν ένα αξιόπιστο πλαίσιο συνεργασίας, που θα βοηθά τους πολίτες και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα. Κανείς δεν τολμούσε να αναλάβει την ευθύνη και κανείς δεν τολμούσε να αναμετρηθεί με αγκυλώσεις γραφειοκρατικές, χρηματοδοτικές και ενίοτε μικροκομματικές. Εμείς τα καταφέραμε. Να υπενθυμίσω ότι στην προηγούμενή μας συνάντηση υπογράψαμε την έναρξη υλοποίησης του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αθήνα. Ως Περιφέρεια Αττικής, εντάξαμε 15 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 35,5 Εκατομμυρίων Ευρώ, στη Συλλογική Απόφαση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στηρίζοντας έμπρακτα το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων. Και αυτά ήταν μόνο η αρχή. Σήμερα προωθούμε την κατασκευή και λειτουργία ΣΜΑ στον Ελαιώνα, ο οποίος προβλέπεται από τον ΠΕΣΔΑ Αττικής, που είναι νόμος του κράτους από το 2003. Μετά δηλαδή από μια δεκαετία βρέθηκαν δύο αιρετοί, της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως, το τονίζω, να εκτελέσουν τον νόμο και να πάρει επιτέλους η Αθήνα μια ανάσα ανακούφισης από τα σκουπίδια της».
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ελαιώνα θα γίνει σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ΕΔΣΝΑ και αναθέτουσα αρχή θα είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος θα αναλάβει την χρηματοδότηση του από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.
Με την κατασκευή του έργου θα επιτευχθεί μείωση του λειτουργικού κόστους, εξοικονόμηση πόρων και σημαντική μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των Δήμων που θα εξυπηρετούνται και κατ’ επέκταση των κατοίκων των εν λόγω περιοχών.
Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ΣΜΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Αιγάλεω. Σε έκτακτες περιπτώσεις, με απόφαση του ΕΔΣΝΑ, ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων θα εξυπηρετεί - εκτός των Δήμων Αθηναίων και Αιγάλεω - και απορριμματοφόρα των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας-Αγ. Ι Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου. 
O προϋπολογισμός για την κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 13,8 εκ. €. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λειτουργεί ένας κεντρικός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στο Σχιστό, υπό την ευθύνη του ΕΔΣΝΑ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου