Στόχος του Δήμου Φυλής η παραμονή και αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος στο Ζεφύρι

Συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων στο Ζεφύρι,
κατά τη διάρκεια μια πολιορκίας από τσιγγάνους
Δεν υπάρχει περιοχή που να έχει παλέψει τόσο για να αποκτήσει Αστυνομικό Τμήμα, όσο το Ζεφύρι. Από την εποχή που η ίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος αποτέλεσε προτεραιότητα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, η πόλη διέθεσε για το σκοπό αυτό σημαντική ενέργεια και οικονομικούς πόρους. Μπορεί ο Δήμος να μην τα έφερνε βόλτα, εκλιπαρώντας για ψίχουλα τα Υπουργεία, όμως βρήκε τον τρόπο για την ανέγερση του ιδιόκτητου κτιρίου που στεγάζει το Τμήμα.
Ωστόσο, οι θυσίες δεν έπιασαν τόπο. Οι εκτιμήσεις ότι η ίδρυση του Τμήματος θα έλυνε, απαξάπαντος, το πρόβλημα της παραβατικότητας, σε μια περιοχή με τεράστια κοινωνικά προβλήματα, εξαιτίας της παρουσίας μεγάλου αριθμού τσιγγάνων, αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξες. Χωρίς την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και με τη μισή δύναμη από αυτή που προβλέπει το οργανόγραμμα, το Τμήμα λειτούργησε, όλα αυτά τα χρόνια, χάρη στον πατριωτισμό των αστυνομικών και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, που κατανοούσε ότι, χωρίς τη βοήθειά της, τα πράγματα θα πήγαιναν χειρότερα.
Για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στο Τμήμα, οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι καλύτερες. Το κτίριο δεν πληροί τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας. Δεν διαθέτει κρατητήριο και μαντρότοιχο και οι αστυνομικοί αναγκάζονται να μπαλώνουν το υποτυπώδες συρματόπλεγμα. Από υπηρεσιακής πλευράς, το να υπηρετεί ένας αστυνομικός στο Ζεφύρι θεωρείται δυσμενής μετάθεση. Κι όχι αδικαιολόγητα, αφού, πέρα από τις καθημερινές αντιξοότητες, το Τμήμα έχει πολιορκηθεί αρκετές φορές από εξοργισμένους τσιγγάνους.
Ο Αστυνόμος Β', Γεράσιμος Ντέλης
είναι Διοικητής του Τμήματος 
Παρά ταύτα οι αστυνομικοί του Τμήματος έχουν δεθεί με την πόλη και τους κατοίκους και προσπαθούν για το καλύτερο. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο σημερινός διοικητής του Τμήματος, Γεράσιμος Ντέλης, ένας νέος και ικανός αξιωματικός που θεωρεί την περιοχή δεύτερη πατρίδα του, καθώς, πριν από δέκα χρόνια, διετέλεσε διοικητής του Τμήματος Άνω Λιοσίων ο πατέρας του Κωνσταντίνος Ντέλης.
Αλλά ενώ οι πρώτες ενδείξεις βελτίωσης των δεικτών παραβατικότητας άρχισαν να προβάλουν στον ορίζοντα, η φημολογία για την κατάργηση του Τμήματος, λόγω αναδιάταξης των αστυνομικών υπηρεσιών, αναστάτωσε, τον περασμένο χειμώνα, το Ζεφύρι.
Οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς βγήκαν στα χαρακώματα, οργανώνοντας συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, καθώς αναλήφθηκαν, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δεσμεύσεις ότι το Τμήμα δεν θα θιγεί. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο σημερινός Υπουργός Βασίλης Κικίλιας, δηλώνει το περιβάλλον του, μετά την κατηγορηματική δήλωση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Χρήστου Παππού ότι θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την παραμονή του Τμήματος στο Ζεφύρι.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε η νέα Διοίκηση του Δήμου Φυλής είναι η κατάργηση του ενοικίου που πληρώνει το Υπουργείο στο Δήμο, η ανακατασκευή και συντήρηση του κτιρίου και η παραχώρηση τριών οχημάτων τύπου τζιπ στα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες και σε συνδυασμό με τις πιέσεις που θα ασκηθούν για την ενίσχυσή του με προσωπικό και μέσα, από τη νέα διοίκηση του Δήμου Φυλής, πολλοί πιστεύουν ότι το Αστυνομικό Τμήμα Ζεφυρίου θα λειτουργήσει ακόμα πιο αποδοτικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να αναλάβει στις πλάτες του τη συνολική ευθύνη της κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων. 
Γιατί, κακά τα ψέματα,  χωρίς τις αναγκαίες κοινωνικές παρεμβάσεις η επιμονή στην καταστολή θα επιδεινώσει, αντί να λύσει το πρόβλημα…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου