Μεγάλη μουσική βραδιά με πρωταγωνιστές τους ντόπιους μουσικούς, στα Άνω Λιόσια

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΝΙΩΤΗ
Η μουσική είναι ένα θείο δώρο που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους. Αλλά στη Γιορτή της είναι αυτονόητο ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι άνθρωποι που την υπηρετούν, δηλαδή οι μουσικοί. Γι αυτό και η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής γιορτάστηκε, το βράδυ της Κυριακής, 21 Ιουνίου, από το Δήμο Φυλής με συναυλία των μουσικών που κατοικούν στις τρεις πόλεις του.
Παρεμπιπτόντως, η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982, με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας. Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης. 
Για να επανέλθουμε στα καθ' ημάς, για την πρώτη επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής στο Δήμο Φυλής, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς κι ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γιώργος Μαυροειδής είχαν την έμπνευση να απευθυνθούν σε όλους τους μουσικούς του Δήμου Φυλής, ζητώντας τη συμμετοχή τους σε μια μεγάλη συναυλία.
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό της πόλης να τους γνωρίσει, παρόλο που η φήμη πολλών από αυτούς έχει, προ πολλού, ξεπεράσει τα όρια του Δήμου. Με μαγιά τα μουσικά σύνολα του Δήμου που δημιουργήθηκαν το 2007, με παρότρυνση του Χρήστου Παππού, από το μαέστρο της Φιλαρμονικής Νίκο Καλομοίρη, η συναυλία στήθηκε με τρόπο που να αγκαλιάσει όλα τα μουσικά ρεύματα και να δώσει τη δυνατότητα έκφρασης σε όλους τους μουσικούς.
Έτσι, η μεγάλη βραδιά ξεκίνησε με το ροκ συγκρότημα Roll of dice (Βασίλης στη φωνή και στη ρυθμική κιθάρα, Δημήτρης στην ηλεκτρική κιθάρα, Ιωσήφ στο μπάσο και Γιώργος στα drums) και συνεχίστηκε με ρεπερτόριο από την ελληνική ροκ σκηνή, με τον Σπύρο Κορδερά (Αντώνης Βογιατζόγλου (ηλεκτρ. Κιθάρα), Γιάννης Παπανέστης (μπάσο) και Δημήτρης Κεφάλας (ντραμς). 
Τη σκυτάλη πήραν ο Γιάννης Μανωλόπουλος , ο Βαγγέλης Παππούς και ο Βαγγέλης Γεωργίου (με το μικρό γιό του guest strar στα τύμπανα), πριν ανέβει στη σκηνή το βαρύ πυροβολικό της συναυλίας, δηλαδή τα μουσικά σύνολα του Δήμου, που προήλθαν από τη σύμπραξη της Φιλαρμονικής με την Λαϊκή Ορχήστρα. 
Στο ενδιάμεσο το πρόγραμμα διακόπηκε για τις αναγκαίες βραβεύσεις τριών σημαντικών μουσικών της πόλης: Του πρώην αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Σταύρου Καλομοίρη, του αείμνηστου σολίστα του κλαρίνου Μάκη Βασιλειάδη που έφυγε πριν από λίγες μέρες από κοντά μας και του Γιώργου Κατσάμπα. 
Το Κατσαμπάκι δεν αρκέστηκε στην βράβευση, αλλά τρέλανε κόσμο με τις επιτυχίες, αλλά και τα ανέκδοτά του. Σαν να μην τον έχει αγγίξει ο χρόνος, έδειξε τις σπουδαίες φωνητικές του ικανότητες και το αστείρευτο κέφι του.
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματός τους τα μουσικά σύνολα στράφηκαν σε γνωστές λαϊκές μελωδίες, που συνόδευσαν το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού, με επικεφαλής το χοροδιδάσκαλο Βασίλη Γεωργόπουλο.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με δημοτικό τραγούδι, από το Σπύρο Μπρέμπο και τη Γιώτα Χαλκιά. Η μεγάλη ερμηνεύτρια που είχε συγκινήσει λίγο πριν, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα του Μάκη Βασιλειάδη, εντυπωσίασε με τη φωνή, αλλά και τη μουσική της συγκρότηση, αφού έχει δουλέψει σκληρά πάνω στην ιστορία του δημοτικού τραγουδιού. 
Αρνητικός πρωταγωνιστής ο καιρός που καρδιοχτύπησε τους διοργανωτές με την ψιχάλα και έδιωξε μεγάλο μέρος του κόσμου που στην αρχή της βραδιάς γέμισε την Πλατεία Ηρώων.
Αυτό δεν επηρέασε τους μουσικούς, που δεν έχασαν ούτε στιγμή το κέφι και τη ζωντάνια τους. Το μέτρο της επιτυχίας έδωσε ο πολύπειρος Γιώργος Κατσάμπας. «Ο μαέστρος έδεσε το πρόγραμμα και οι μουσικοί έχουν αξιόλογη μουσική παιδεία», δήλωσε με παρρησία. Όμως, αναμφίβολα, το θερμό χειροκρότημα του κόσμου ήταν εκείνο που αποζημίωσε το μαέστρο και τους μουσικούς για το χρόνο που διέθεσαν στις πρόβες, αφήνοντας κατά μέρος τις άλλες υποχρεώσεις τους. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες του καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής κι έθεσε τις βάσεις για την καλύτερη αξιοποίησή του στο μέλλον.
Σεμνός, όπως πάντα, ο Νίκος Καλομοίρης δεν επαναπαύθηκε στα επαινετικά σχόλια, αλλά ήδη σχεδιάζει την επόμενη μέρα, αφού οι μουσικοί ήδη τον έχουν διαβεβαιώσει ότι βρίσκονται στο πλευρό του για τα μελλοντικά βήματα...
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μουσικοί αφιέρωσαν τη βραδιά στον πρόωρα χαμένο μουσικό της πόλης των Άνω Λιοσίων Γιάννη Ρενιώτη. 
Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα


























































 


























Ακολουθούν τα ονόματα των μουσικών που συμμετείχαν στη συναυλία και live στιγμιότυπα από τη μεγάλη μουσική βραδιά 

















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου