Ανοιχτή σύγκρουση της ΚΕΔΕ με την Κυβέρνηση. Οργισμένοι έφυγαν από το Υπουργείο Εσωτερικών οι Δήμαρχοι

Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς με τους Αντιδημάρχους, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους και στελέχη στη συγκέντρωση της ΚΕΔΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών
Κεντρικός ομιλητής στο πάνελ της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης
Ο Δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Μαυροειδάκο και τους αναπλ. Δημάρχους
Γιώργο Κρητικό και Γιώργο Σονίδη
Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, με συναδέλφους του πίσω από το πανώ της ΚΕΔΕ στην πορεία από τη Γενική Συνέλευση προς το Υπουργείο Εσωτερικών
Σε ανοιχτή σύγκρουση με το Υπουργείο Εσωτερικών εξελίχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) ενάντια στις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αρνήθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Απριλίου 2017 να συζητήσει με την πολυμελή αντιπροσωπεία των Δημάρχων υποστηρίζοντας ότι είχε συμφωνηθεί να δεχθεί μόνο το Προεδρείο και τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων. 
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται ότι «ο κ. Πατούλης θέλησε να πρωταγωνιστήσει, για άλλη μια φορά, σε ένα επικοινωνιακό σόου δημιουργώντας συνθήκες οι οποίες δεν επέτρεψαν να γίνει κανενός είδους συζήτηση, αν και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου» και προστίθεται ότι η αποχώρηση της ΚΕΔΕ από το διάλογο για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ υπηρετεί την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ.
Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η στάση του Υπουργού είναι προσβλητική και απαξιωτική για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και προσθέτει ότι η άρνησή του να συζητήσει αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί ουσιαστικό διάλογο για την μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης. Τέλος, καλεί τον Πρωθυπουργό να «να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στη βάση όμως συγκεκριμένων και επεξεργασμένων κυβερνητικών προτάσεων».
Νωρίτερα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, σε αίθουσα κεντρικού Αθηναϊκού ξενοδοχείου ο Πρόεδρος Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται σε ένα διάλογο χωρίς θέσεις, με μοναδική πρόθεση να επιβάλει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που όπως είπε θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων και θα ανοίξει το δρόμο στη διοίκησή τους από την Κυβέρνηση, μέσω των εκτελεστικών γραμματέων που θα επιλέγονται και θα λογοδοτούν απευθείας σε αυτή.
Επεσήμανε ότι δεν έχει γίνει ενδοκυβερνητικός διάλογος και δεν έχει κοστολογηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που κάποιοι την ανεβάζουν σε 3 δις, άλλοι σε 3,5 και άλλοι σε πολύ περισσότερο.
Τάχθηκε, τέλος, κατά της μείωσης της δημοτικής περιόδου από 5 σε 4 χρόνια, ζήτησε πόρους 2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ για τους Δήμους και απαίτησε να μην περικόπτονται τα έσοδά τους από το Κράτος, καθώς έχουν μειωθεί στο διάστημα εφαρμογής του μνημονίου κατά 65%.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Γιώργου Πατούλη στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ:



Δείτε το βίντεο με τις επισημάνσεις και τις θέσεις της ΚΕΔΕ για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου