Με επισημότητα διεξήχθη το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες της κυπριακής τραγωδίας στο Ζεφύρι



Τους τέσσερις ηρωικούς πολεμιστές του Ζεφυρίου και των Άνω Λιοσίων που θυσιάστηκαν πολεμώντας στην Κύπρο το Καλοκαίρι του 1974, τίμησε με μεγαλοπρέπεια και φέτος, 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί, ο Δήμος Φυλής, παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, ιερέων και δεκάδων επισήμων και δημοτών.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Ανθυποσμηναγού Στυλιανού Κλαπάκη, στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου του Ζεφυρίου, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουνίου, αποδόθηκαν τιμές στον Αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας και στους τρεις πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ, δηλαδή στο Στρατιώτη Μηχανικού Ιωάννη Ηλιόπουλο, στο Δεκανέα Εφοδιασμού Μεταφορών Δημήτριο Θανόπουλο και στον Ανθυπασπιστή Πεζικού Νικόλαο Κρητικό, τα λείψανα του οποίου επέστρεψαν από την Κύπρο στον Δήμο Φυλής λίγες μέρες πριν, στις 31 Μαΐου 2017. 
«Η απονομή τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν προασπιζόμενοι την Πατρίδα, τη νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς είναι ιστορικό μας χρέος. Είναι χρέος μας έναντι του αγώνα και της θυσίας τους που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους εμάς», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος.



Τη συγκίνηση και ικανοποίηση των μελών της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, για τις πρωτοπόρες και ευαίσθητες διοργανώσεις τιμής και σεβασμού του Δήμου Φυλής, προς τα πρόσωπα των δοξασμένων ηρώων και των οικογενειών τους, μετέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Καλμπουρτζή. «Ο Δήμος Φυλής κρατά γερά το σκήπτρο της πρωτοπορίας στην καταχώριση των δοξασμένων γεγονότων του 1974 με τις σεμνές, μα συνάμα ουσιαστικές τελετές μνήμης και τιμής των πρωτεργατών δημοτών του. Κάνοντας την αρχή, δίνοντας το παράδειγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κύρια στο ελληνικό κράτος, για την υποχρέωση της επίσημης καταγραφής της ιστορίας του 1974», τόνισε η κα Μαρία Καλμπουρτζή.



Στο μνημείο του Ανθυποσμηναγού Στυλιανού Κλαπάκη εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους τέσσερις πεσόντες στην Κυπριακή Τραγωδία και έγινε κατάθεση στεφάνων από επισήμους και μέλη των οικογενειών των πεσόντων, ενώ αποδόθηκαν τιμές από Στρατιωτικό Άγημα και τη Φιλαρμονική του Δήμου Αχαρνών.
Στην τελετή παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα, Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Αγαθάγγελος Κόκλας και εκ μέρους του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αξιωματικός  Σύνδεσμος της Πρεσβείας, Αστυνομικός Ακόλουθος Χριστίνα Μελετιέ. Επίσης παρέστησαν οι πρώην Υπουργοί και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Μπούρας και Γεώργιος Βλάχος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Αθανάσιος Σχίζας, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής και πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου Φωτεινή Γιαννοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σάββας Σάββας, ο πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου Ιωάννης Λάππας, ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Ζεφυρίου Γιώργος Κούρκουλος και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων του Δήμου.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, εψάλη Όρθρος και Θεία Λειτουργία και τελέστηκε Ιερατικό Μνημόσυνο του Ανθυπασπιστή Νικόλαου Κρητικού.



Ο Δήμος Φυλής ευχαριστεί θερμά τη Φιλαρμονική του Δήμου Αχαρνών, τους μουσικούς και ιδίως την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗ.Κ.Ε.Α) Μαρία Ναυροζίδου, για την πρόθυμη ανταπόκρισή της στο αίτημα του να καλύψει την εκδήλωση, καθώς την ίδια μέρα η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής ήταν απασχολημένη με την συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων.
Επίσης το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) για την παρουσία του αγήματος το οποίο απέδωσε τιμές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έφερε σε πέρας η Δημοτική Ενότητα Ζεφυρίου και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μαυροειδάκος.
Δείτε τις καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Στέλιου Κλαπάκη: 


Δείτε φωτό μετά το τέλος της εκδήλωσης, κατά τη διάρκεια του κεράσματος: Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος με τους βουλευτές Γιώργο Βλάχο και Θανάση Μπούρα και τον πρώην Δήμαρχο Ζεφυρίου Γιάννη Λάππα.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου