Έκθεση Σταθμός ! οι «Φωταψίες της Ουράνιας Βασιλείας»στον Άγιο Κωνσταντίνο

Το κόψιμο της κορδέλας από τον Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα και τους Δημάρχους  Φυλής Χρήστο Παππού και Αχαρνών Γιάννη Κασσαβό
 Ο δημιουργός των φωτογραφικών καλλιτεχνημάτων Ανδρέας Ατζάμπος ανάμεσα στα μέλη της διεπιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής που εργάστηκαν σκληρά επί 7 μήνες γι' αυτό το εξαίσιο ταξίδι. 
Δίπλα του και ο δημιουργός των κειμένων της έκθεσης - Φιλόλογος,  Αθανάσιος Ραφτόπουλος  
 Η ξενάγηση έγινε από τον πατέρα Φανούριο 


 Ο Ανδρέας Ατζάμπος μιλά για μια ξεχωριστή γωνία της έκθεσης. Τον προτζέκτορα  μέσα από τον οποίο προβάλλονται και μερικές ακόμη υπέροχες εικόνες 

 ... και μια αναμνηστική φωτό 
«Φωταψίες της Ουράνιας Βασιλείας»… Είναι το τίτλος που φέρει η έκθεση Φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο των Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης, ανήμερα του εορτασμού των Πολιούχων. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν από κοινού το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Μαΐου αμέσως μετά τη λιτάνευση της εικόνας, ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας και οι Δήμαρχοι Φυλής Χρήστος Παππούς και Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, ενώ ο πατέρας Φανούριος ανέλαβε την ξενάγηση σε ένα ταξίδι που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, αλλά και ο κόσμος που είχε την τύχη και τη χαρά να συμμετέχει σε αυτό…

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έργα της έκθεσης, προέρχονται από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του κ. Ανδρέα Ι. Ατζάμπου, ενώ γι' αυτήν εργάστηκαν  σκληρά επί 7 μήνες προκειμένου να διαλέξουν  τα καλύτερα ανάμεσα σε 15.000! φωτογραφικά στιγμιότυπα τα μέλη της διεπιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής των νεανικών συντροφιών του Ιερού Ναού.

Για τη «φιλοσοφία» ωστόσο και τη δομή  της έκθεσης μίλησε αριστοτεχνικά, μέσα από τα κείμενα του, ο Φιλόλογος και υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Κέντρου Β’ Αθήνας, κος Αθανάσιος Ραφτόπουλος. Ιδού λοιπόν τι έγραψε… 

Φιλέορτοι και φιλέορτες,
Σας καλωσορίζουμε στην πολυαισθητηριακή και σπονδυλωτά αρθρωμένη έκθεση φωτογραφίας με γενικό θεματικό τίτλο «Φωταψίες της Ουράνιας Βασιλείας» την οποία ετοίμασε μια διεπιστημονική επιτροπή νέων ανθρώπων, ενοριτών και όχι μόνο, της Ενορίας των Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων, που πάλλονται από την αγάπη προς τη Μητέρα Εκκλησία και εντάσσεται στο πλήθος των εκδηλώσεων  προς τιμήν των για το 2016.
Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στους χώρους της έκθεσης, να δείτε, να ακούσετε και να βιώσετε το μεγαλείο του «Μυστηρίου των Μυστηρίων», της Θείας Λειτουργίας, όπως παρουσιάζεται σε τρεις άξονες, τη Διακονία, τα Ιερά Αντικείμενα και την πεμπτουσία αυτής, την προσφορά του Άρτου και του Οίνου.
Πρόκειται για ένα καρδιακό και πνευματικό ταξίδι το οποίο είναι συνυφασμένο με τη Χριστιανική Λατρεία και βασίζεται σε ορισμένες προϋποθέσεις.
Η σημαντικότερη αυτών είναι η αδιάλειπτη προσευχή, το ξεχείλισμα και η αναπνοή της μαχόμενης  ψυχής κάθε Χριστιανού που βρίσκεται σε επαφή με τον Ουράνιο Πατέρα και προσφέρεται ως ευώδες λιβανωτό και άγιο θυμίαμα. Με τις θαυμαστές πτέρυγες της προσευχής, ιδιαίτερα στη Θεία Ευχαριστία που είναι το επίκεντρο της ζωής μας, πτερουγίζουμε στους φωτεινούς ορίζοντες της Βασιλείας του Θεού, όπου υπάρχει το ευγενές και δίκαιο, το αγαθό, το ωραίο και το τέλειο.
            Η Χριστιανική ζωή δεν είναι κάματος, αδράνεια, ούτε σταμάτημα και άφιξη σε ένα τέρμα αλλά συνεχής ώθηση προς τα εμπρός, αδιάκοπη θυσία, άνοδος στην κλίμακα των αρετών, πορεία για την ελάττωση της απόστασης που χωρίζει τον άνθρωπο από το Θεό, επικαλούμενοι Αυτόν με την ευχή «Ο Θεός, ιλάσθητί μου τω αμαρτωλώ». Είναι όμως ένας Θεός τόσο στοργικός που έλκει τους ενδόμυχους παλμούς του υιϊκού φίλτρου προς τον Πατέρα και ευνοεί κάθε πτυχή της ζωής μας να Τον υμνεί.
Γι αυτό, τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, βοηθούν κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να δοξολογήσει το άπειρο μεγαλείο του Θεού (Δοξολογία), ο οποίος μας ευεργετεί με πάσαν δόσιν αγαθή και παν δώρημα τέλειον (Ευχαριστία) και ανταποκρίνεται στη δέησή μας για άφεση αμαρτιών (Αίτηση). Ζούμε όμως το μυστήριο μέσα από την Κοινωνία με τον πλησίον στον ίδιο χώρο, στον Ιερό Ναό και στη Θεία Λειτουργία, όπου τελεσιουργείται η Θεία Ευχαριστία.    
Οι λήψεις έχουν γίνει με σεβασμό στην ιερότητα των στιγμών, στο πρόσωπο ανθρώπων που διακονούν το θέλημά Του και αναδεικνύουν την μεταστοιχείωση των υλικών αγαθών που προσφέρονται αδιαλείπτως σε Εκείνον.
Ο κ. Ατζάμπος Ι. Ανδρέας με ψηφιακή μονοοπτική Reflex μηχανή δίχως την χρήση βοηθητικού επιπλέον φωτισμού (Flash) μας προσφέρει από το περίσσευμα της υπερχειλίζουσας αγάπης του προς την Εκκλησία, ένα δείγμα της εργασίας του το οποίο διήρκησε πέντε (5) χρόνια, για τη Θεια Ευχαριστία την οποία ο Μεγάλος Κωνσταντίνος καταλυτικά και ανεπανάληπτα εγκατέστησε στην καρδιά της Ιστορίας και της ζωής του ανθρώπου μαζί με την μητέρα του, την Αγία Ελένη, αλλάζοντας το ρου αυτής. Αυτήν την ανεκτίμητης αξίας παρακαταθήκη, την προσφέρουμε ως κερί ευλαβείας στις επόμενες γενιές. Ευχόμαστε κι εσείς να ψάλετε στο τέλος αυτής

«Εδομεν τ φς τ ληθινόν, λάβομεν Πνεμα πουράνιον, ερομεν πίστιν ληθ διαίρετον Τριάδα προσκυνοντες».

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

·        ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
·        ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
·        ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΜΕΛΗ:
·        π. ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΜΠΡΙΛΗΣ
·        ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΤΖΑΜΠΟΣ
·        ΕΙΡΗΝΗ ΓΟΥΡΝΗ
·        ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΠΩΝΗ
·        ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΟΚΟΣΗ
·        ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΟΥΖΟΣ
·        ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΕ
·        ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
·        ΜΑΙΡΗ ΣΤΑΜΑΚΟΛΙΟΥ



ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:

·        π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
·        ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
·        ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ
·        ΤΑΝΙΑ ΓΡΕΜΗ
·        ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ
·        ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΤΣΟΥ
·         ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:


·        ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΩΜΑΪΔΟΥ
·        ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
·        ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΩΤΗΣ
·        ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΡΙΛΗΣ


·        ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΕΛΕΜΕΓΚΑ
·        ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ

 Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του κ. Ανδρέα Ι. Ατζάμπου.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της Έκθεσης 

















Δείτε κι ένα μικρό μόνο, δείγμα από τα υπέροχα εκθέματα 
























Καλή Αντάμωση … 
Ένας πολυάσχολος άνθρωπος του καιρού μας, αποφάσισε κάποτε να επισκεφθεί έναν άγιο ερημίτη. Ήθελε να ηρεμήσει λίγο από το άγχος που τον βασάνιζε. Και να ζητήσει τις συμβουλές του γέροντα.
Τον συνάντησε σε μια φτωχική καλύβα.
– Ευλογείτε, είπε χαιρετώντας τον ερημίτη. Ξέρετε, έκανα πολύ δρόμο για να έλθω εδώ, ξεκίνησα από  . . ., σταμάτησα στην πόλη .... συνέχισα με ........
– Κάθισε, τον διέκοψε ο γέροντας. Άσε με να σου βάλω λίγο τσάι.
– Έχω περάσει πολλά χρόνια σπουδάζοντας σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού … έχω μεταπτυχιακό, εργάστηκα στην εταιρεία........ γενικά είμαι σε καλή οικονομική κατάσταση, φροντίζω συστηματικά την υγεία μου...... άρχισε να αυτοσυστήνεται ο επισκέπτης.
– Ας πιούμε πρώτα λίγο τσάι, επέμεινε ο γέροντας.
– Τώρα διευθύνω μια μεγάλη επιχείρηση … έχω εξασφαλίσει ένα ωραίο σπίτι, συνέχισε να περιαυτολογεί ο ξένος.
– Πιστεύω ότι το τσάι θα σας αρέσει πολύ, είπε ο ερημίτης συνεχίζοντας να γεμίζει την κούπα του επισκέπτη του.
– Μα εσείς την ξεχειλίσατε, πάτερ· το τσάι χύνεται απ` έξω! παρατήρησε ενοχλημένος ο ξένος.
– Κι εσύ μοιάζεις μ` αυτήν την ξεχειλισμένη κούπα! απάντησε τότε ο σοφός γέροντας.
Αν δεν αδειάσεις, ευλογημένε αδελφέ μου, έστω λίγα από αυτά που κουβαλάς, πώς θα αφήσεις να στάξουν μέσα σου κάτι από τα λίγα πράγματα πού ξέρω. 

Αγαπητές και αγαπητοί,

            Έτσι κι εμείς χρειάζεται, είτε εισερχόμαστε, είτε εξερχόμαστε του Ιερού Ναού, να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας, να σιωπήσουμε, να κάμψουμε τον εγωισμό, να ακούσουμε και να βιώσουμε το μεγαλείο της ζωής μέσα από την κοινωνία με τον πλησίον, μέσα από τη Θεία Λειτουργία,  έχοντας ως έφορους όσες και όσους βρίσκονται στη θριαμβεύουσα Εκκλησία, με την Υπεραγία Θεοτόκο  η οποία πρώτη δείχνει την οδό της υπομονής, της εγκράτειας και της πίστης.

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΕΩΝ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή και αύριο Κυριακή 22 Μαΐου. Μην τη χάσετε!