Σαν να 'ταν χθες... Το περσινό αφιέρωμα στον Βασίλη Φίλια...

Δείτε το περσινό δημοσίευμα του ΦΥΛΑΡΧΟΥ 

Η κορυφαία στιγμή στην χοροεσπερίδα της Γρίζας το βράδυ του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου (2017)  ήταν εκείνη που τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρβανίτικου Συλλόγου Άνω Λιοσίων κάλεσαν στο βήμα τον τέως Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου και καθηγητή Κοινωνιολογίας Βασίλη Φίλια και τον διαχρονικό Πρόεδρο της Γρίζας Αλέξανδρο Σύρμα, προκειμένου να βραβεύσουν δύο νέους ακαδημαϊκούς Πολίτες του τόπου. 

Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Βασίλης Φίλιας που τον συνδέουν ισχυροί δεσμοί με τον Αλέξανδρο Σύρμα λόγω και της κοινής του πορείας στην “Επιτροπή Ενημερώσεως επί Εθνικών Θεμάτων” μίλησε για τη ΓΡΙΖΑ ,με λόγια από καρδιάς, τονίζοντας ότι με τον Σύλλογο συνδέεται εδώ και 30 χρόνια. 

“Με την ΓΡΙΖΑ συνδέομαι από την ίδρυση της και τιμώ βαθύτατα τον Αλέξανδρο Σύρμα που όλα αυτά τα χρόνια είναι η ψυχή της” υπογράμμισε ο .Βασίλης Φίλιας δίνοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στο Σύλλογο και προσθέτοντας πως τέτοιες εκδηλώσεις πολιτισμού, έπρεπε να γίνονται σε όλη την Ελλάδα.



Το λόγο πήρε εν συνεχεία ο Αλέξανδρος Σύρμας ο οποίος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Φυλής Χρήστος Παππού του είπε πως θα του παραδώσει ένα στικ με 55 εκδηλώσεις της Γρίζας, ενώ κλείνοντας το σύντομο λόγο του, έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στην χοροδιδάσκαλο Σπυριδούλα Παναγιωτοπούλου για την εξαίσια χορευτική ομάδα του νέου αίματος της ΓΡΙΖΑΣ.

Ιδού τι ακριβώς είπαν, Βασίλης Φίλιας 
και Αλέξανδρος Σύρμας


Και για να μαθαίνουν οι νεότεροι ιδού και λίγα λόγια για την εξαιρετική προσωπικότητα και δράση του Βασίλη Φίλια


Βιογραφικά Στοιχεία - Σπουδές - Πανεπιστημιακή Σταδιοδρομία

Ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1946-1953). Τον Ιούνιο του 1953 αναχώρησε για την Δυτ. Γερμανία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στα Θεωρητικά Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1953-1958) και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και του Αμβούργου (1957 – 1961). Στη συνέχεια, έκανε μετεκπαίδευση στα Οικονομικά της Ανάπτυξης στο London School of Economics (1963-1964) και διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1961) με θέμα «Η σχέση των κοινωνικά σημαντικών παραγόντων στην Κοινωνιολογία του Μαξ Βέμπερ».

Το 1975, αναγορεύθηκε Υφηγητής Κοινωνιολογίας στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (ΠΑΣΠΕ) και, το 1977, έγινε Καθηγητής Κοινωνιολογίας.

Κατά τα έτη 1981 και 1982, διετέλεσε Πρύτανης της ΠΑΣΠΕ και, αργότερα, κατά την περίοδο 1985-1989, υπήρξε Ιδρυτής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το οποίο, επί της θητείας του, απέκτησε μεγάλη επιστημονική και επαγγελματική αναγνώριση.

Γενικότερα, όμως, κατά την περίοδο 1975-1989 μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή Σάκη Καράγιωργα και τους άλλους διωχθέντες από τη Χούντα καθηγητές, ανύψωσαν το κύρος της Σχολής στο υψηλότερο επιστημονικό επίπεδο που ήταν ποτέ, με πρωτεύουσα θέση στα ΑΕΙ της χώρας. Ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας πάντα ήταν, και συνεχίζει να είναι, ένας υποδειγματικός πανεπιστημιακός δάσκαλος, από τους λίγους εναπομείναντες, που λειτούργησε, και λειτουργεί, με ανώτατα ποιοτικά κριτήρια ως προς την αξιολόγηση των διδασκόντων, αλλά και των φοιτητών. Μάλιστα, ως προς την επιστημονική του οντότητα, είναι κοινώς παραδεκτό, ότι αποτελεί τον «πατριάρχη της Κοινωνιολογίας» στην Ελλάδα και αυτό επιβεβαιώνεται και από το ογκωδέστατο έργο του, το οποίο καλύπτει κυρίως την περιοχή της θεωρίας της Κοινωνιολογίας, της Οικονομίας κ.λπ. Με όλες τις σπουδές και τις άλλες γνώσεις που απέκτησε, θεωρείται ως ένας από τους ελάχιστους πανεπιστημιακούς καθηγητές με ευρεία θεωρητική κατάρτιση και γνώση, πέρα από την αποστεωμένη θεματικά επιστημονική εξειδίκευση, που έχει η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς, επάνω σε ένα και μόνον γνωστικό αντικείμενο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου