Σε κλίμα συγκίνησης η επιμνημόσυνη δέηση για τους δολοφονηθέντες από συνεργάτες των Γερμανών στη Χασιά


Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των δολοφονηθέντων από συνεργάτες των Γερμανών, άμαχων Λιοσωτών και Χασιωτών, τελέστηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στο μνημείο των πεσόντων, στη Λεωφόρο Φυλής. 

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν εκτελέστηκαν από Γερμανούς, εκτελέστηκαν από συμπατριώτες, από Έλληνες», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Φυλής Σπύρος Μπρέμπος για τον τρόπο δολοφονίας τους. «Έχασαν άδικα τη ζωή τους», υπογράμμισε συγκινημένος, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη τους. 

Στεφάνι εκ μέρους του Δημάρχου κατέθεσε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος σε θέματα αδελφοποίησης Γιώργος Σονίδης, συγκινημένος από την τραγωδία, μία ακόμη από τις πολλές της Γερμανικής κατοχής. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Χασιά, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελέσθηκαν με ψυχρότητα 18 Χασιώτες και Λιοσιώτες, σε αντίποινα της επιχείρησης ανταρτών κατά γερμανικού στρατιωτικού οχήματος στην είσοδο του χωριού, στις 23 Αυγούστου 1944, στην οποία σκοτώθηκαν από χειροβομβίδα τρεις Γερμανοί. Οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει το πλήθος για να προβούν στην εκτέλεση των 18 Χασιωτών και Λιοσιωτών, ωστόσο πληροφορήθηκαν την πτώση του καθεστώτος του Χίτλερ και αποχώρησαν. Όμως, ντόπιοι συνεργάτες των Γερμανών, που είχαν προσωπικά με τους θανόντες, προχώρησαν οι ίδιοι στην εκτέλεση τους.










0 comments:

Δημοσίευση σχολίου