Συγκλονιστικός ο Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμων στον Άγιο Κωνσταντίνο Άνω Λιοσίων





Έναν εμβληματικό Ποιμενάρχη της Εκκλησίας, μας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.κ Παντελεήμωνα είχαν τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούν απόψε η πόλη των Άνω Λιοσίων και ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης. 

Ο Μητροπολίτης του Κονγκό που χοροστάτησε στους 4ους Χαιρετισμούς συγκλόνισε το Εκκλησίασμα με τον ποιμαντικό του λόγο. 

Σε έναν Ναό που δεν έπεφτε καρφίτσα μίλησε με λόγια από καρδιάς για τους πιστούς στα βάθη της Αφρικής, για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των συνανθρώπων μας, επισημαίνοντας πως γι’ αυτό το Λαό τίποτα από αυτά που εμείς απολαμβάνουμε, δεν είναι αυτονόητο… 
Ο Αρχιμανδρίτης και Προϊστάμενος του Αγίου Κωνσταντίνου π. Τίτος Χρήστου, τον καλωσόρισε με θερμά λόγια και του ζήτησε να έρθει ξανά στην πόλη των Άνω Λιοσίων, ενώ ως ελάχιστο δώρο, του πρόσφερε, την εικόνα του Αγίου Λουκά του Ιατρού Συμφερουπόλεως, δια χειρός του πατέρα Φανούρη. 
Εκείνος από την πλευρά του, επισημαίνοντας πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, περιέγραψε την Προσευχή, το προσωπικό Όραμα και τη Βοήθεια που βίωσε από τον Άγιο Λουκά Συμφερουπόλεως, ακούγοντας με αληθινή χαρά το γεγονός,  ότι  στα Άνω Λιόσια έχει δημιουργηθεί παρεκκλήσι,  στη μνήμη Του. 
Τον Μητροπολίτη υποδέχθηκε επίσης με τη δέουσα φιλοξενία ο Σύλλογος Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων η ΓΡΙΖΑ.
Τον Ιερό ναό κόσμησαν με την παρουσία τους δύο Γριζοφόρες, ενώ ο Πρόεδρος της Γρίζας και Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής Γιώργος Καραϊσκάκης, πρόσφερε στον Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμωνα, δύο συγγραφικά έργα του Αρβανίτικου Συλλόγου, μ’ εκτίμηση κι αγάπη:
 Το Λεύκωμα της ΓΡΙΖΑΣ και το Βιβλίο για το Λιοσιώτικο Πανηγύρι, τα οποία ο Ποιμενάρχης της Αφρικής, παρέλαβε, με εγκαρδιότητα.
Ακολουθούν δυό χαρακτηριστικά  videos ...


... και φωτογραφικό υλικό























Λίγα λόγια για τον Μητροπολίτη που δίνει τον δικό του αγώνα στα βάθη της Αφρικής 
Πηγή http://www.orthodoxchurchcongo.com/o-episkopos/viografiko.html

Βιογραφικό σημείωμα

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ατλαντικής Αφρικής, εγεννήθη στην ιερά νήσο Τήνο το έτος 1974. Τυγχάνει πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.

Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 2000 και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 2001 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σύρου κυρό Δωρόθεο A' (1965-2001), ενώ διηκόνησε ως Ιεροκήρυξ καί Διευθυντής Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, πλησίον του Σεβ.Μητροπολίτου Σύρου κ.Δωροθέου Β’ (2001- ).

Μετακληθείς τον Σεπτέμβριο του έτους 2006 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διετέλεσε διαδοχικώς Διευθυντής Αναπτυξιακών Έργων, Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Επίσης, τυγχάνει Μέλος της Πατριαρχικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ως και της Διορθοδόξου Επιτροπής Βιοηθικής και του Συμβουλευτικού Σώματος του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου KAICIID (King Abdullah bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue), εκπροσωπών την Πρεσβυγενή Εκκλησία των Αλεξανδρέων.

Συνώδευσε τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ σε επίσημες επισκέψεις και ιεραποστολικές οδοιπορείες, ενώ εξεπροσώπησε τον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας σε διορθόδοξες, διεκκλησιαστικές, διαθρησκειακές, διεθνείς και επιστημονικές συναντήσεις.

Την 21η Νοεμβρίου 2012, τη προτάσει της ΑΘΜ του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, εξελέγη παμφηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, χειροτονηθείς εις Αρχιερέα την 2α Δεκεμβρίου 2012 υπό του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β’ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου διηκόνισε ως Ιερατικώς Προϊστάμενος κατά τά έτη 2006-2012.
Την 24η Οκτωβρίου 2017, η Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν ανυψώθηκε εις Ιερά Μητρόπολη, κατόπιν ομοφώνου Πατριαρχικής και Συνοδικής Αποφάσεως.

O Παντελεήμων γίνεται ο 1ος Μητροπολίτης Κονγκό Μπραζαβίλ και Γκαμπόν 

Μία από τις πιο δραστήριες Επισκοπές της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, του Κονγκό Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, αποφάσισε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας να ανυψώσει σε Μητροπόλη. 
Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κατά την πρωινή συνεδρία της 24ης Οκτωβρίου, μετά από πρόταση του Προκαθημένου του Παλαίφατου Πατριαρχείου κ. Θεοδώρου Β΄. 
Στο εξής, ο ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας (από τα 7 χρόνια που υπηρέτησε ως Εφημέριος του Κοινοτικού περικαλλούς ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) Ποιμενάρχης της νεοσυσταθείσης Μητρόπολης κ. Παντελεήμων θα φέρει τον τίτλο: «Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ατλαντικής Αφρικής». 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου